2021. július 28. 14:33 - Lóczi Dóra

Lelkészavatás

Július 17-én lelkészavatás volt az evangélikus templomban. Magyar-Paulik Enikővel beszélgettünk.

blog_jun_02.jpg
A püspök úr igehirdetésében többször elhangzott, hogy áldás legyél, és áldott legyél. Milyen érzés volt hallani ezeket a gondolatokat?

Először is nagyon megható. Az „áldott” részét azt jobban érzem egyelőre, hiszen az Úristen nagyon áldottá tette számomra ezt a kicsit sem egyszerű utat, hogy én ma itt lehettem, és csak remélhetem azt, hogy én is áldás tudok lenni mások számára.

Milyen gondolatokkal indulsz neki ennek a szolgálatnak itt Tótkomlóson?

Őszintén szólva most még kicsit ködös az út előttem, mert nagyon sok szerveznivaló van itt az elején, és mint családanya, én szervezem a családi életet is, de a férjem rengeteget segít ebben. Izgalommal és kíváncsisággal állok a szolgálat előtt, ugyanis a Szeretetotthonban való szolgálat kicsit új még nekem. Bár a teológia során többször végeztem szeretetotthonban szolgálatot, de kíváncsi vagyok, hogyan tudok segíteni és áldás lenni én is, az ott élők számára.

Tótkomlóst talán már ismeri a család, alföldi származású lévén. Milyen tervekkel érkeztetek? Hogyan tudjátok gazdagítani városunkban az evangélikus hitéletet?

Bevallom őszintén, hogy Tótkomlóst annyira nem ismertem, kicsit kiesett a látókörömből. Kondoroson és Békéscsabán többször mozogtam. A teológiai szuplikációk során igyekeztem az országot úgy bejárni, hogy ismeretlen helyekre kerüljek, úgyhogy Békés megyébe nem sokat jöttem vissza szolgálni emiatt. Ezért az elején inkább a felfedezés időszakában leszek, épp ezért nehéz is egyelőre terveket megfogalmazni. Igyekszem alkalmazkodni, együtt élni, érezni a gyülekezettel, úgyhogy inkább a megfigyelés, mint a tervezés időszakában leszek, úgy érzem.

Nyilván nem véletlen, hogy életed eddigi helyszínei is szlovák települések voltak, és bizony Tótkomlós is az.

Mindig azt szoktam mondani, hogy Isten útjai kifürkészhetetlenek, és viccesek is, ugyanis valóban Kondorosról származom, a szüleim tótok. A későbbiekben pedig úgy alakította az Úristen, hogy Békéscsabára kerültem, majd a férjem révén Vanyarcra.

Gondolom kisgyermekes édesanyaként az oviba is gyakran vezet majd az utatok, és biztosan tudtok majd közösen munkálkodni az óvónőkkel?

Remélem, hogy így lesz, bár előbb még a bölcsibe megyünk egy évig, utána viszont már óvodáskorú lesz a kisfiam. Mindig féltem picikkel dolgozni, viszont igazi meglepetéseket tudnak okozni, de mindig megerősít az Úristen, hogy mennyire alaptalan volt a félelmem. Nagyon hálás vagyok, hogy itt is van olyan terület, ahol a legkisebb, a legőszintébb korosztállyal is foglalkozhatok.

 

Kondort Péter

blog_jun_01.jpg

Úgy gondolom, hogy az evangélikus egyház számára is örömteli esemény nem csak a komlósiak számára, hogy új lelkésszel gazdagodtunk. Mit jelent egy püspök számára, az az örömteli feladat, amikor útjára bocsájtja új lelkészét?

Több oldala is van a lelkészavatásnak, vagy hivatalosan ordinációnak. Nagy öröm, hiszen gazdagszik az egyházkerület, de nem csak az egyházkerület, hanem az evangélikus egyház is, hiszen ahogy a legtöbb pályán, itt is elég nagy humán erőforráshiány van. Sajnos a teológiára, lelkész szakra is csak néhányan jelentkeznek évente. Ezért aztán különlegesen nagy öröm számunkra, amikor itthon gazdagodhatunk azzal, hogy valaki ezt a szolgálatot, ennek minden szépségét és terhét vállalja.

Az evangélikus egyház szerepe Tótkomlóson is elég szerteágazó. Milyen szerepe van egy településen a gyülekezeteknek?

Valóban, Tótkomlós is azon gyülekezetek közé tartozik, amelyekben nem csak a klasszikus gyülekezeti életet látjuk, tehát a templomi istentiszteleteket, keresztelőket, esketéseket, temetéseket, hanem van egy diakóniai intézményük, egy szeretetszolgálatuk, és van oktatási intézményük is, ugyan a legapróbbaknak, de a leghatékonyabb mindig a kicsikkel való munkálkodás. Egy olyan közösséget épített itt Attila lelkészünk, amelynek nagyon szerteágazó szolgálata van már, és ezek közé csoportok rendeződnek. Ezek rétegalkalmak, és minden gyülekezet annál gazdagabb, minél több olyan rétegalkalom van, amely vagy az egész kicsiket, vagy a kamaszokat, vagy a fiatal felnőtteket, szülőket, kisgyermekes édesanyákat, vagy esetleg az időseket tudja odavonzani. Ahol egymás hite által épülhetnek, a szabadidejüket eltölthetik, és ahol az egyház alapvető feladata mindig meg kell, hogy jelenjen valamilyen módon. Az ige körül is együtt vagyunk egy kicsit, imádságban, Istennek is hálát adva, az ő szavára figyelve. Tótkomlós ebben különlegesen élen jár, ezt szeretném kiemelni. Ezért is szerettük volna, hogy Békés megyének ezen a részén is megerősíthessük a lelkészi szolgálatot, mert szükség van a jelenlétükre, az imádkozó, híveket támogató jelenlétükre.

Szeretnék feltenni püspök úrnak egy nehéz, és lehet, hogy kicsit kellemetlen kérdést, miszerint a templomunk gyönyörű, de nagyon nagy segítségre szorul. Milyen segítséget tud nyújtani az evangélikus egyház? Hogy tudja támogatni a gyülekezetet, ahol egy ilyen monumentális építmény felújításra szorul?

Nem könnyű a válasz, hiszen a templom felújítási költsége milliárd forinthoz közelít, és ezt megbecsülni még a szakembereknek is nehéz, hiszen sok dolog akkor derül ki, amikor megbontanak egy ilyen hatalmas tetőzetet például. Felkértünk szakembereket, akik már részben előkészítették ezt a munkát. Még további szakemberek bevonását is tervezzük. Magyarország kormánya mindig nagyon komolyan támogatta a keresztyén épített örökséget, és az a reménységünk, hogy néhány éven belül Tótkomlós lehet a következő olyan evangélikus templom, ahol egy ilyen nagyobb horderejű felújítást elvégezhetünk. Azt be kell vallanom, hogy ehhez kevés a saját erőnk, szükségünk van a kormányzati támogatásra is. Azt könnyebben tudjuk megoldani, hogy több tízmillió forinttal igyekszünk támogatni a második parókia felújítását, hogy idővel a szolgálati lakásból odaköltözhessen a most érkező lelkész házaspár.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://komlosmedia.blog.hu/api/trackback/id/tr1016641264

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása