2021. július 28. 11:04 - Lóczi Dóra

Élet a Horgász Egyesületnél

A Horgász Egyesület felhívást intézett a horgászokhoz, valamint a környezetünk védelme iránt érdeklődőkhöz, hogy társadalmi munkában vegyenek részt a Borszigeten és a környező partszakaszon történő takarításban. Szükség is volt a szorgos kezekre, ugyanis elburjánzott a gaz, besűrűsödött néhol a bozót. A szlogen elárulta a fő motivációt, hiszen „ A Száraz-ér a mi vizünk. ” Czirbus Imrével, az egyesület elnökével beszélgettünk.

blog_jun_04.jpg

Mennyire jutott el a hívó szó a horgásztársakhoz? Bekapcsolódtak a munkálatokba itt a Száraz-ér partján?

A nyár folyamán van rossz időpont, meg még rosszabb, de így is 10 fővel részt tudtunk venni a takarításban, és hét közben is vannak horgásztársak, akik kijárnak. A korábbi kaszálásokat gyűjtöttük be, és tovább is haladtunk a
kaszálással. A következő, nagyobb feladatunk majd a Tas utca és a fürdő közti jobb partszakasz nádtól való megtisztítása lesz. Mivel ott törmelék is található, az egy komolyabb akciót fog igényelni. Ennek érdekében valószínűleg célirányosan fogunk megkeresni olyan személyeket, akik rendelkeznek megfelelő eszközökkel ehhez. További társadalmi munkában tervezzük még a horgászhelyek kialakítását is, természetesen odafigyelve a part háborítatlanságára.

Örvendetes hír, hogy egyre többet hallunk a Tótkomlósi Horgász Egyesületről. Kérem, mutassa be nekünk ezt az egyesületet, amely úgy gondolom, most egy kicsit virágkorát kezdi élni!

Bár tótkomlósi egyesület, de még Németországban is van egy tagunk, és a környékbeli horgászokból tevődik össze a tagság. 230 regisztrált taggal vettük át tavaly az egyesületet. Racskó Pál az alelnök, és Lachó Gábor gazdasági vezető a másik alelnök, az ő segítségükkel ténykedünk. Az egyesület létszáma jelenleg 270 fő fölött van. Örvendetes, hogy 25 fő gyermek horgászunk is van. Bízunk benne, hogy őket is a tagjaink között tudhatjuk majd. A jegyforgalmazásunk közel 300 eladott állami horgászjegy, ami azért is fontos, mert jutalékot kapunk belőle. Szeretnénk minél több hölgyet is megszólítani, és persze a gyerekeket is elmozdítani a számítógépek elől. Bár tudjuk, hogy eltiltani nem lehet őket, hiszen az a munkaeszközük, de van nálunk egy szakember, Racskó tanár úr, aki ebben élen jár. Meg kell győzni a gyerekeket, hogy jöjjenek ki horgászni. Ahhoz pedig, hogy sikerélményük legye, kell a hal. A szövetségnél is úgy értékelték az elmúlt másfél éves tevékenységünket, hogy 3,5 mázsa hallal jutalmaztak meg minket, a korábbi több mint 3 mázsa után. Tehát az idén már 7,5 mázsa körüli hal van a Száraz-érben. Felfedezni véltünk saját szaporulatot is.

Nagyon jó, hogy ilyen sok hal van, de milyen a víz minősége és mennyisége?

Mennyiségben a felső határt nem tudjuk átlépni, hiszen az veszélyeztetné a laposabb területeket, de kaptunk jó minőségű öblítést tavasszal, és a fürdő vize is jó hatással van rá. Nekem voltak aggodalmaim a klór miatt, és kérdeztem is a szakembereket a szövetségnél, de kiderült, hogy kedvezően hat a víz minőségére, látszik is, hogy nincs algásodás. Mindent összevetve jó minőségű a vizünk.

Milyen tervei vannak a továbbiakban az egyesületnek?

Elsősorban anyagi megerősödés, amiben jó irányba haladunk és tervezünk pályázatok útján valamilyen ingatlanhoz jutni a jövőben. Ezt még a közgyűlés fogja eldönteni, hogy csak iroda legyen, vagy horgásztanya, és nyilván ez alapján fogunk majd pályázni. Ezen kívül tervezzük az első Tótkomlósi Horgász Gyermeknap megszervezését is. Ennek az időpontja még nincs kitűzve, de hamarosan erről is döntünk. Természetesen eszközbeszerzés is szerepel a további terveink közt, és a halállomány további erősítése. Viszont nem célunk a saját víz. Az állami horgászpolitika jelenleg abba az irányba mutat, hogy sokkal jobban megéri az állami vizek kezelői felé orientálódni, mert a magánvizeknél mindenért fizetni kell, és nagyon sok egyéb feltétele is van.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://komlosmedia.blog.hu/api/trackback/id/tr6116640886

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása