2021. július 28. 10:56 - Lóczi Dóra

Használt étolajgyűjtés

Használt sütőolaj és zsír begyűjtésére is lehetőség nyílik ezentúl, Tótkomlóson. Az evangélikus egyház szervezésében, az óvodánál és a lelkészi hivatalnál munkaidőben van lehetőség használt zsiradék elhelyezésére. A Szeretetotthonnál éjjel-nappal megteheti az, aki környezetbarát módon kíván eljárni ezzel a háztartási hulladékkal. Szpisák Attila evangélikus lelkésszel beszélgettünk ennek lehetőségéről.

blog_jun_03.jpg

A szelektív hulladékgyűjtés terén még volt egy fehér folt, méghozzá a használt zsiradék és étolaj elhelyezése. Most erre is megoldást találtak.

Nagy örömünkre szolgál, hogy az evangélikus gyülekezet ebben segítségül lehetett. A szeretetotthonban egyébként is mindig komoly probléma volt a használt olaj és zsír elhelyezése, és miután egy rádióadásban hallottam, hogy egy cég azzal foglalkozik, hogy kihelyez gyűjtő tartályokat, amiben ezt a fajta káros anyagot lehet gyűjteni, elkezdtem keresni a lehetőségeket. Mivel most már Tótkomlóson is szinte mindenhol befejeződött a csatornahálózat kiépítése, úgy gondolom, hogy mindannyiunk számára fontos kérdés, hogy a csatornánkat lehetetlenítjük el, vagy egy kis odafigyeléssel megszabadulunk a szennyező anyagoktól. Így kerültek ezek a tartályok ide Tótkomlósra. Egy tartály van a Szeretetotthon előtt, ami éjjel-nappal elérhető, egy az evangélikus óvodában és a gyülekezet területén is egy, amelyek reggel 8-tól délután 4-ig érhetők el.

Nagyon fontos, hogy az óvodába is került egy gyűjtőedény, hiszen így a gyerekek is hamar megtanulhatják, miért fontos ennek a hulladéknak a begyűjtése.

Úgy gondolom, hogy mindenképpen a gyerekeknél kell elkezdeni, hiszen ha a gyerek mondja otthon, hogy „anya, ezt vigyük el”, akkor az anya biztos, hogy meg fogja tenni. A saját lelkiismeretünket könnyen elaltatjuk azzal, hogy „majd legközelebb”. Persze van még mit tanulni, de már vannak elhelyezve edények a tartályban, aminek nagyon örülünk. Amikor a tartály megtelik, azonnal elszállítják. Mindenkinek érdemes odafigyelni arra, hogy ezzel is óvjuk
környezetünket. Arra kérek mindenkit, hogy a használt olajat, zsiradékot egy flakonba vagy üres üvegbe töltse bele, és hozza el hozzánk, semmiképpen ne a csatornába öntse bele! A honlapunkon egyébként fent van egy kis írás azzal kapcsolatban, hogy egy csepp sütőolaj micsoda kárt tud okozni a környezetben. Ha látjuk ezeket a számokat, akkor a lelkiismeretünk meg kell, hogy szólaljon. 

A helyi evangélikus egyház gyorsan reagált a csehországi viharkárokra. A napokban segélyszállítmányt vittek a helyszínre, mintegy kétmillió forint értékben, illetve személyes munkával is hozzájárultak a helyreállításhoz.

Ez egy nagyon régi ötlet. Még amikor idejöttem Komlósra, akkor körbejártuk azt, hogyan tudnánk itt létrehozni egy olyan kis csapatot, akikkel ha bárhol szükség adódik, akkor azonnal tudjunk segíteni. Az évek során gyűltek a
felszerelések, és az eszközök. Az első alkalom, a sajnálatos mezőhegyesi jégkár volt, amikor a fiúk a motoros fűrészekkel segítettek az utcák helyreállításában. Aztán a következő alkalom, amikor Szerbiában a Duna kiöntött, és szeretetotthonok és rengeteg ház is víz alá került. Akkor nagyon gyorsan tudtunk reagálni. A segélykérés után 3 nappal mi már kivittük az összegyűjtött felszerelést, és a szükséges dolgokat, míg a nagy karitatív szolgálatok még csak akkor indították a gyűjtést. Most is valami hasonló volt a reakcióidő, viszonylag rövid idő alatt tudtuk összegyűjteni mindazt, amit kivittünk. Most azonban nyár lévén, az ifjúság is csatlakozott hozzánk, és egynapos önkéntes munkát végeztünk Csehországban. Teherautóval hordtuk a sittet, szemetet, cserepeket, építési törmeléket, amit a tornádó hátrahagyott. Óriási a tragédia azon a környéken, úgyhogy elkeltek a szorgos kezek. A gyerekeknek is nagy élmény és tanulság volt, hogy ebben a különleges helyzetben értékelik az ő munkájukat, hiszen idegen emberek jöttek oda hozzánk megköszönni, hogy elmentünk segíteni. Tudjuk azt, hogy az egynapos munka inkább csak gesztusértékű, de az ifjúság számára egy fontos pont, hiszen részt vehettek ebben. A helyreállítás már az övék is, és a felnőtté válásukban, a gondolkodásmódjuk kialakításában ennek fontos szerepe lesz.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://komlosmedia.blog.hu/api/trackback/id/tr716640882

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása