2021. május 14. 10:51 - Lóczi Dóra

Online oktatás és tavaszi tervek a zeneiskolában

jano_zenesuli.jpg

Az online oktatás sehol nem könnyű, de úgy gondolom, hogy a művészetoktatásban különösen nehezen megoldható. Már közel egy éve folyik ilyen formában az oktatás a zeneiskolában. Hogyan tudnak megbirkózni ezzel a feladattal? Erről beszélgettünk Krcsméri János igazgató úrral.

Tavaly március 16-tól kezdtük az online oktatást, de viszonylag hamar belerázódtunk. Segítségünkre voltak a szülők is, nekik ez szintén egy új helyzet, egy új megoldandó feladat volt. A legegyszerűbb megoldásnak a Facebook Messenger alkalmazása tűnt. Voltak nehézségek, de sikerült megoldanunk őket. A szolfézs oktatása kicsit másképpen zajlik. Ott kiküldik az anyagot a kollégák a gyerekeknek, és időnként kisebb csoportos megbeszélések is zajlanak.

Nem csak az oktatás, de még a versenyek is zajlanak, és amennyire tudom, már az első forduló le is zajlott. Milyen sikerrel?

Jelen helyzetben online formában került megrendezésre az Országos Mélyrézfúvós verseny is, amit idén immár 13. alkalommal rendeztek meg. Öt növendékünk jelentkezett a versenyre, négyen sikeresen vették az akadályt. Ennek mi nagyon örülünk, hiszen rengeteg munka volt a felkészülésükben. Nagyon sokat segített, hogy a megfelelő biztonsági előírások betartásával kis csoportokban be lehetett jönni az iskolába, és így tudtunk próbálni. Négy növendékem versenyzett. Kancsó Tamás, és Újszászi Balázs II. korcsoportban, Giovannone Bence Matteo III. korcsoportban, Mészáros Levente pedig IV. korcsoportban került a döntőbe. Turák Barnabás szintén indult, sajnos neki nem sikerült a továbbjutás, de nagyon jól felkészült, és nagyon meg is dicsértem, szívből gratulálok neki is.

Hogy zajlik majd a következő forduló?

Nagyon bíztunk benne, hogy június 4-6-ig már sikerül megrendezni Kiskunfélegyházán a következő fordulót, de sajnos nem így alakult. Így felvételt kell készíteni a versenyzőkről, amelyen a bemutatkozástól kezdve a kötelező és a szabadon választott darab előadásáig minden rögzítésre kerül, és ezt kell elküldeni postai úton. Nagyon készülnek a növendékek erre a versenyre. Büszkén mondhatom, hogy 13. alkalommal rendezik ezt a versenyt, és 12 alkalommal bejutottak rá a növendékeink. 1986-ban az első tótkomlósi növendék, aki bejutott a döntőbe, Stirbicz Nándor volt, akinek most már a gyermekei járnak a zeneiskolába. Ő akkor volt ötödik osztályos tanuló, és
második helyezést sikerült elérnie. Azután folytatódott a sor, mára összesen 29-en jutottak be a verseny döntőjébe, de nem sorolom fel őket, mert nem szeretnék kihagyni senkit. Nagyon örülök, hogy idén sem tört meg ez a hagyomány, és ez az én munkám visszaigazolása is.

Reméljük, hogy most is eredményesen fognak a növendékek szerepelni. Mi a helyzet a zenekarokkal? Van-e esély a közeljövőben arra, hogy elkezdődjenek a zenekari próbák, és fellépések?

Nagyon várjuk. Eltelt a május elseje, amit sok-sok év után sajnos ki kellett hagynunk a jelenleg még érvényben lévő 10 fős szabály és a rendezvénytilalom miatt. A profi szimfonikus zenekarok védettségi igazolással már elkezdhették a próbákat. Nagyon várjuk, hogy az amatőröknek is megengedjék most már ezt. Utána pedig reméljük hamarosan a fellépések is elkezdődhetnek. Tervezzük, hogy tartunk egy nyári kulturális estet, a tavalyi nagy sikerű „Miénk a tér” koncertünk mintájára.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://komlosmedia.blog.hu/api/trackback/id/tr7016559452

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása