2021. május 18. 13:22 - Lóczi Dóra

Fokozatos nyitás a kultúrában

Lassú nyitás kezdődött a közművelődésben. Szathmári-Nagy Nikoletta a Tótkomlósi Művelődési Központ és Városi Könyvtár intézményvezetője tájékoztatott minket.

niki.jpg

Végre pozitív változásról számolhatunk be itt a könyvtárban, hiszen nyitásról beszélhetünk. Milyen mértékben történhet meg ez a nyitás?

A nyitás kismértékű, de hála Istennek az olvasóink már nagyon nagy örömmel jönnek be a polcok közé, hogy személyesen válogassanak az állományunkból. A nyitás mértéke annyiban változik, hogy akinek védettségi igazolványa van, az bejöhet. 18 év alatti gyerekeket nem fogadhatunk még, csak védettségi igazolvánnyal rendelkező felnőtt kíséretében. Marad egyelőre a karantén-könyvtár is, hogy azok se szoruljanak ki a szolgáltatásokból, akik nem rendelkeznek védettségi igazolvánnyal. Tehát akiknek nincs ilyen igazolványuk, azok az ajtóban az asztalnál leadhatják, és ajánlás alapján megkaphatják a könyveiket. Az irodai szolgáltatások ugyanúgy vonatkoznak rájuk is, mint azokra, akik bejöhetnek a könyvtárba.

Nagyon közkedveltek a könyvtár rendezvényei, elsősorban a gyerekek számára meghirdetettek. Ezek nyilván akkor még váratnak magukra?

Sajnos igen. Mivel egy gyerek, egy felnőtt kíséretében jöhet be, csoportokat egyelőre nem tudunk fogadni. Ami azért is szomorú, mert a gyerekek ez alatt az egy év alatt teljesen elszoktak a könyvtártól, és nagy munka lesz őket visszaszoktatni. Nem könnyíti meg a feladatunkat a jelenlegi rendelet, de a karantén-könyvtárat ők is használhatják, vagy szülővel, nagyszülővel bejöhetnek és válogathatnak.

Zárt ajtók voltak eddig a Természet Házában is, itt várható-e valami változás?

Van változás, bár kevésbé látványos egyelőre. Itt is egyértelműen a védettségi igazolványhoz kötött minden, tehát aki rendelkezik védettségi igazolvánnyal, az bejöhet. Létszám korlátozás nélkül beengedhetünk csoportokat, tehát ha például a nyugdíjas klub szeretne egy rendezvényt tartani, kisebb létszámban, akkor őket beengedhetjük, viszont kikötés, hogy vegyes korcsoportokat még nem. Az ajánlás szerint vegyes korcsoportokat még nem fogadhatunk, ami azt jelenti, hogy például egy néptánc próba vagy egy zenekari próba még nem tartható meg az épület falai között.

Gyakran vannak itt családi rendezvények. Ezek is zöld utat kaptak már?

Sajnos nem. Minden családi rendezvény, játszóház, interaktív program még tiltólistán van. Csak a kisebb létszámú, beszélgetős csoportokat tudjuk egyelőre fogadni, akiknél megoldható a megfelelő védőtávolság betartása.

A lakosság már nagyon várja a programokat. Ezen a téren mire számíthatunk a jövőben?

A programoknál is az a fő szabály, hogy védettségi igazolvánnyal és jegyes beléptetéssel tudunk majd szervezni programokat, de ez még kidolgozás alatt áll, mivel olyan helyszíneket kell keresnünk, ahol meg tudjuk ezt oldani.
Valószínű, hogy az elkövetkező egy hónapban a Szent István téren még nem tudunk rendezvényt tartani, de bízunk abban, hogy minél hamarabb meglesz az átoltottság, és akkor a következő lépésben, kicsit nagyobb szabadsággal már erre is lehetőségünk nyílik.

Több rendezvény is elmaradt. Mi lesz a gyermeknappal, hiszen az már nagyon közel van?

Igen a gyereknappal kapcsolatban is volt már egyeztetés, de szabályok közé vagyunk szorítva. Egyelőre úgy tűnik, hogy egy gyerek előadást fogunk szervezni a Ligetbe, ahová beléptető rendszeren keresztül lehet majd bejönni, és egy kis ajándékkal is kedveskedünk majd a gyerekeknek, de ez egyelőre maradjon meglepetés. Tehát a gyereknapra készülünk, de csak egy ilyen kicsike programmal, ami jelen helyzetben megoldható.

A tájékoztatások alapján mikor várható egy nagyobb mértékű pozitív változás?

A tájékoztatások szerint augusztus közepéig maradnak a védettségi igazolványhoz kötött szabályozások. Mi bízunk abban, hogy minél hamarabb elérjük az 5 millió beoltottat, és akkor talán már kicsit merészebben tarthatunk kültéri rendezvényeket is.

A múzeumokra még nem tértünk ki. Oda mehetnek-e már az érdeklődők?

Ezt a területet is fenntartással kezeljük még, mivel a tájházaink elég kis alapterülettel rendelkeznek, úgyhogy júniusig várunk még a nyitással, hiszen egyelőre csoportokat amúgy sem fogadhatunk. Jelenleg nagytakarítás és kisebb felújítások folynak, hogy utána a nyári szezonban lehetőségeink szerint tudjuk fogadni az érdeklődőket.

A múzeumokat illetően több pályázati lehetőség is felmerült. Ezeket ki tudjuk-e használni? Várható-e, hogy nagyobb felújításokat is meg lehet majd valósítani a tájházakban?

A Széchenyi utcai tájháznál vannak nyertes pályázataink, az egyik a jelenleg nagyon rossz állapotú tető javítására (kisebb mértékben), és most van pályázati lehetőség a Teleki László Alapítvány jóvoltából, - ami egy népi építészeti program-, hogy egy nagyobb mértékű felújításra pályázzunk, ennek az előkészítése van most folyamatban. Azt szeretnénk, ha ezen pályázat keretében a tájház nádfedelét teljes egészében ki tudnánk cserélni.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://komlosmedia.blog.hu/api/trackback/id/tr916564852

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása