2021. április 08. 09:19 - Lóczi Dóra

Tavaszi tervek a Száraz-ér Társaságnál

A Száraz-ér Társaság munkájában egyre nagyobb feladatot vállal a fiatalabb generáció. Balogh Gáborral, a Száraz-ér Társaság Természetkutató és Környezetvédő Egyesület elnökével az aktualitásokról, tervekről, illetve új lehetőségekről beszélgettünk.

blog_2021_04_07.jpg

A Víz Világnapja a Száraz-ér Társaság egyik legfontosabb eseménye, hiszen ezzel megkezdődnek a tavaszi jeles ünnepek. Hogy készültek most erre ebben a helyzetben?

Az időjárásra való tekintettel, meleg ruházattal elsősorban! Sajnos egy picit csúszik az idei tavasz, de nagyon bízunk benne, hogy ez most már hamarosan változni fog. A madárvonulás zajlik folyamatosan, mi pedig már tervezzük a tavaszi munkáinkat, ahogy az idő engedi. Odúfelújítások és kihelyezések lesznek, mert több olyan odú van, amit a harkályok az utóbbi időben egy kicsit „megdolgoztak”, ezeket cserélni kell. Most ezekkel foglalkozunk, utána pedig az ezekben költésbe kezdő madarak felmérése lesz a következő lépés.

Mire tudnád felhívni a lakosság figyelmét? Mire érdemes odafigyelni jelenleg, mit érdemes megnézni?

Én mindig arra biztatom az embereket, hogy menjenek a levegőre! Ebben a vírusterhes, karanténos időszakban még jól is esik az embereknek kimozdulni a természetbe. Én azt gondolom, hogy mindenhová érdemes kimenni, ahol egy kis természet adódik, legyenek akárcsak a Száraz-ér belterületi partjai, vagy a külterület partjai, de tudom ajánlani Kiskomlós gyepterületeit, ami különösen érdekes ilyenkor. De akár a kaszaperi úton is lehet ilyenkor ott időző darucsapatokba botlani, tehát mindenhol érdekes lehet a város környéke. De ha csak annyi ideje van az embernek, hogy egy órára kimenjen a kertbe, akkor is bőven láthat érdekességeket, hiszen vonulnak az énekes madarak, nagyobb tömegben mennek át a környéken a seregélyek, most még a fenyőrigók is itt vannak, tehát bárhol lehet látnivalókkal találkozni.

 A Száraz-ér Társaság tevékenységébe egyre inkább bekapcsolódik a fiatalabb generáció is, így a negyed évszázados társaság munkája és tevékenysége egy kicsit át is strukturálódik. Milyen változásokat vezettek be?

Nagyon igyekszünk, de nem egyszerű. Az iskolákkal lehetne ebben a leghatékonyabban együttműködni, hogy például rendhagyó órák keretében egy kicsit részt tudjunk venni egyrészt az oktatásban, másrészt akár későbbi tagokat is tudjunk toborozni. Pillanatnyilag sajnos az online oktatás ebben megakadályoz minket. Nagyon előremutató lenne, ha akár rendhagyó órákat, akár túrákat és terepen való oktatást tudnánk tartani, ezért ez mindenképpen cél és tervbe vettük. Ez azonban csak akkor lesz valóság, ha az oktatás jelenlegi helyzete egy kicsit rendeződik.

A Száraz-ér Társaság a természetvédelmi illetve az említett oktató tevékenységen kívül kiadó tevékenységet is folytat. Több kiadvány is született már az elmúlt évek alatt. Ezen a területen jelenleg mi a helyzet?

Jelenleg is lenne már néhány olyan anyagunk, amit érdemes lenne publikálni, és van egy-két olyan kutató a térségben, aki szintén folyamatosan dolgozik, és készülnek újabb anyagai. Valószínűleg pályázati forrás-függő lesz az, hogy mikor tudunk következő kiadvánnyal rendelkezni.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://komlosmedia.blog.hu/api/trackback/id/tr2816493902

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása