2021. április 08. 09:09 - Lóczi Dóra

Beszélgetés a tavaszi jeles napokról

Gyivicsán András szinte az egyesület fennállása óta vezette a Száraz-ér Társaság Természetkutató és Környezetvédő Egyesületet. Az egyik legnagyobb hagyománnyal rendelkező programsorozat a tavaszi jeles napokhoz fűződik, melynek szervezésében, lebonyolításában szívesen vett részt.

blog_2021_04_14.jpg

A tavaszi jeles napok közül a Víz Világnapján már túl is vagyunk. A Száraz-ér Társaság jelenleg is tiszteletbeli elnökeként biztosan nagyon sokat gondol nem csak a mi Száraz- erünkre, hanem úgy egyáltalán a vízre, hiszen ez nagyon fontos.

A Száraz-ér Társaság idén ünnepli 25 éves fennállását, aminek én 18 évig voltam az elnöke. Ez alatt a 18 év alatt az egyik hobbimnak, a természetjárásnak, a környezet megismerésének és védelmének is eleget tudtam tenni. Emellett gyermekkorom óta a másik hobbim a fényképezés, aminek szintén tudtam hódolni a természetet járva, hiszen megannyi szépség vesz körül minket. A Víz Világnapja egy sorozat része, hiszen van Föld Napja, Madarak és Fák Napja, Környezetvédelmi Világnap, de kiemelkedik az összes közül a Víz Világnapja, mert ez a legnagyobb csoda a természetben. Egy olyan elegyről beszélünk, ami képes rengeteg formában megjelenni. Már a halmazállapotát illetően is, hiszen főleg folyékony formában ismerjük, de megjelenhet köd formájában, vagy megfagyott ködként, ami a dér, de lehet harmat, hó, jeges eső, ónos eső, hogy csak néhányat említsek.

Említette, hogy a fotózás az egyik hobbija, és ennek tárgya igen sokszor a Száraz-ér. Melyek azok a kedvenc helyek, amiket a leggyakrabban megörökít?

Deák-Fogarasi András igazgató úr hívta fel a figyelmem a természetfotózás egyik módszerére, aminek a lényege, hogy az év, különböző időszakaiban ugyanazokról a pontokról készítsek fotókat. Nagyon érdekes megfigyelni, amikor egymás mellé tesszük a téli képet a tavaszival, őszivel, vagy a nyárival, és látjuk, hogy mennyire különböznek egymástól. A Száraz- érnek összesen 18 hídja van, ezeket nagyon szeretem fotózni.

Az utazásai során is mindig megtalálja Önt a víz, vagy fordítva?

Lassan 75 éves korom ellenére a szemeim még elég jók, a kíváncsiságom pedig nem szűnt meg, úgyhogy figyelem a világot magam körül. Készült olyan fotóm repülőgépről, Grönland fölött 10.000m magasságból, ahol látszanak a jéghegyek és a gleccserek. Szerencsére tiszta idő volt, így tudtam elkészíteni ezt a fotót. Elég sok helyen jártam már a világban, körülbelül 25 országban megfordultam, de a kamera és a fényképezőgép mindig ott volt nálam.

Melyek a legérdekesebb vizek, amelyeket látott, mi volt az, ami leginkább megragadta?

Nagyon érdekes volt, hogy a Csendes-óceán nem is annyira csendes, hiszen alig lehet hallani egymás hangját, úgy „bömböl”, és nem csak télen. Aztán még egy ellentmondásos dolog, amiről sokan nem tudnak, hogy Kaliforniában, éppen ahol szinte évente hatalmas tüzek pusztítanak, ott szökőkútszerűen gejzírek törnek elő a föld mélyéről. Az óceánok közül az Indiai-óceánt nem láttuk, az Atlanti-óceánt több helyről is, a Csendes-óceánt pedig Kaliforniában, és Washington államban, Seattle városban. Seattle a legszebb város Amerikában. De nagy élmény volt lefényképezni a Golden Gate hidat is, amiről kiderült, hogy szlovák állványozó mesterek vettek részt az építésében. Az európai országokban is rengeteg szépséget láttunk, nem is tudom egyiket a másik elé helyezni. Mindig az jut eszembe egyébként, amikor kérdezik, hogy merre jártam a világban, hogy sokfelé jártam, de én azért a Száraz- eret, nem cserélném el egyikkel sem. Különös érzés fog el, amikor messziről pár hét után hazaérkezünk, és meglátom a komlósi evangélikus templom tornyát. A Száraz-ér Társaság teljes nevén Természetkutató és Környezetvédő Egyesület. Ennek a két nagy feladatnak eleget tenni alapesetben sem könnyű, de úgy néz ki, hogy most vannak olyan taglétszámbeli problémák, ami miatt az idősebb tagoknak is részt kell venni a munkában. Remélem, még sok évig tudom én is segíteni a munkájukat. Igyekszünk már a legkisebbeket is bevonni a természetvédelembe, mert nagyon sok múlik az otthoni indíttatáson. Úgy gondolom, hogy vezetőtársaimmal nagyon sokat tettünk ezért. Stirbicz Jánosné Katika például hat kiadványunk szerkesztését végezte, emellett a táborok vezetésébe is besegített, hiszen Ifjú Természetvédő Tábort 17 alkalommal tartottunk.

Itt kell megemlítenünk a Víz Világnapja alkalmából rendezett vetélkedőket és rajzversenyeket is, hiszen ezeknek is komoly hagyománya volt.

Amikor átadtuk a stafétabotot, akkor az összefoglalóban leírtuk számszerűen, hogy évente átlag 1-2 kiállítást rendeztünk, sokszor tematikus kiállításokat is. Aztán volt olyan, amikor mi hirdettünk meg pályázatokat, ezek között voltak megyei szintű pályázatok is. De részt vett az egyesület országos szintű pályázatokban is.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://komlosmedia.blog.hu/api/trackback/id/tr2416493890

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása