2021. április 06. 10:37 - Lóczi Dóra

Faültetés

Újabb faültetés lesz a városban, melyről Zsura Zoltán János polgármesterrel beszélgettünk.

blog_2021_04_12.jpg

A Komló felújításához kapcsolódóan már megkezdődött a parkosítás is, hiszen már láthattuk, hogy kicserélődtek a fák is. Miért vált ez szükségessé?

A Komló homlokzati része teljesen rejtve volt, hiszen állt előtte egy, már elég öreg és terebélyes gesztenyefa. Ez teljesen kitakarta azt a homlokzati részt, ami magának a Komlónak a szépségét adja. Egyébként is meg kellett volna ezt a fát metszeni jócskán, hogy a majdani homlokzati munkák, amik még hátra vannak, elvégezhetők legyenek. Ezért elgondolkoztunk rajta, hogy mi lenne a jobb megoldás. Kivenni az öreg gesztenyefát, vagy megcsonkolni, és a szintén nem fiatal, és nem is túl esztétikus nyírfák jövője is kérdésessé vált. Végül úgy
döntöttünk, hogy megkérjük a fakivágási engedélyt, ami meg is történt. A fák helyére, a régi tótkomlósi képeslapokon látható, vagy azokhoz hasonló fákat igyekeztünk beszerezni, amelyek egyébként gömbkőrisek. Ezek nem lesznek túlságosan magasra növő fák, és szép kerek, tömör koronájuk lesz. Hasonlóképpen fog kinézni a Komló homlokzati része, mint valamikor az első pár tíz évben.

A városban még csak most kezdődött ezzel a fásítás, hiszen a kerékpárút mentés is sajnos sok fa vált az építkezés áldozatává. Ezek pótlása is hamarosan megkezdődik.

Közel 40 fát vettek ki a kerékpárút mentén, amik a nyomvonalban voltak. Mi már akkor is megígértük, hogy ezek helyére más fákat fogunk telepíteni, hiszen nekünk ez nagyon fontos. Mi az elmúlt kb. két évben nagyon sok facsemetét ültettünk el Tótkomlóson, mert úgy gondoljuk képviselőtársaim és én is, hogy Tótkomlós zöldfelületét mindenképpen meg kell őrizni, ez Tótkomlós tüdeje. Visszatérve a kerékpárútra: a 40 kivágott fa helyére 50 fát vásároltunk, amire a felajánlást a képviselő-testület tagjai adták és a közel félmilliós összeget így sikerült összeszedni. Ez nem volt benne a projektben, ezért kénytelenek voltunk más megoldást választani. Végül vörös virágú galagonyafák lesznek elültetve, reméljük, hogy hamarosan. Annyit még el kell mondanom a kerékpárútról, hogy a napokban befejező momentumához érkezett a folyamat, és a parkosítási munkálatok folynak. Ennek során füvesítés fog történni, és a kiszedett fák pótlása.

blog_2021_04_11.jpg

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://komlosmedia.blog.hu/api/trackback/id/tr7216491698

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása