2021. május 28. 11:22 - Lóczi Dóra

Megújul a Komló

A városban zajló, jelenlegi legnagyobb beruházásról, az inkubátorház kialakításáról beszélgettünk Zsura Zoltán János polgármesterrel.

blog_2021_05_2.jpg

Szemmel láthatóan haladnak a munkálatok a Komló épület felújítását illetően. Polgármester úr is bejáráson vett részt. Mit tapasztalt?

Felmentünk a Komló tető részébe, ahol az építésvezető Lukács Tamás meghívására tudtunk szétnézni. A korábban tervezett, és számításokba vett faanyag kevésnek bizonyult, hiszen az eredeti tetőszerkezet rossz állapota a bontást követően derült ki. Így jóval több pótanyagra volt szükség, ezt mentünk megszemlélni. Jó hírekkel tudok szolgálni, mert a tető kialakítása jó ütemben halad. Hamarosan befejezik a faszerkezet kialakítását és kezdődhet a cserepek felhelyezése. Az épületen belül is folytak a munkálatok, amikor ott voltunk. Van olyan helyiség, ahol már a festési munkálatok zajlanak. Egyes helyiségekben még vannak kialakítási és különböző alapmunkálatok is. A vizes blokkot is megnéztük, ott még a burkolások vannak hátra, de egyeztettünk a kivitelezővel, és megfelelő ütemben halad a munkavégzés. Jó esély van arra, hogy akár a tervezettnél hamarabb is be tudják majd fejezni a Komló átépítését.

Az épület fő célja inkubátorház kialakítása, tehát kezdő vállalkozások számára helyiségek biztosítása. Mekkora az érdeklődés ez iránt?

Én nagyon remélem, hogy lesz megfelelő számú jelentkező ennek az épületnek a feltöltésére. Úgy tudom, hogy hat vállalkozásnak kell indulásképpen elhelyezkednie, és 3 éven keresztül a helyiség számukra biztosított. Fontos, hogy kezdő vállalkozás legyen. Az inkubátorház alapfeltétele az ehhez szükséges alapinfrastruktúra biztosítása. Én nagyon bízom abban, hogy lesz megfelelő számú használója, igénybe vevője ennek az épületnek.

A lakosságot nagyon érdekli, hogy kívülről mennyire fog megújulni a Komló épülete?

Elvileg teljes mértékben. Hamarosan kezdik az épület homlokzati részének állványozását, mivel kijavítják a homlokzati elemeket. A nyílászárók cseréje már megtörtént. Fából készült ablakok és ajtók kerültek a régiek helyére, melyek autentikusan illeszkednek az épület jellegéhez. Az máris jól látható, hogy a tető teljesen meg fog újulni, a cserépléceket már kicserélték és hamarosan felkerülnek az új cserepek is.

Az önkormányzat egy másik nagy beruházása volt a kerékpárút kialakítása. Hogy sikerült birtokba vennie a kerékpárosoknak?

Az, hogy hogyan használják a kerékpárosok az utat, többé-kevésbé egyéntől függ. Vannak, akik tudják használni, vannak, akik akarják használni és vannak, akik nem biztos, hogy jól igazodnak el a közlekedés szabályait illetően. Ez egy kombinált kerékpáros és gyalogosforgalmi út, eleve így került kialakításra, ezért van az, hogy nem lehet záróvonallal elválasztani a kerékpárosokat a gyalogosoktól. Sajnos ebből a kettős funkcióból eredően, egy időben a két közlekedési módnak meg kell osztoznia ezen a felületen, ami 2,7 m szélességű. Úgy nehezen megy a közlekedés, ha mondjuk 3 sétáló gyalogos a teljes szélességét igénybe veszi, és a kerékpáros egyik oldalról sem fér el mellettük, tehát egy bizonyos közlekedési kultúrát igényel ez a dolog, de úgy gondolom, hogy ez nem hiányzik nálunk. Van egy-két kirívó eset, de remélem, hogy előbb-utóbb rendeződni fog ez a helyzet. Szeretném elmondani, hogy mióta a kerékpárút átadásra került, és a jelzőtáblákat kihelyezték, azóta a kerékpárosok számára kötelező a kerékpárúton történő közlekedés. Tehát azon a szakaszon, ahol jelzéssel ellátott kerékpárút van kialakítva, ott a kerékpáros nem közlekedhet a közúton. Amennyiben ilyen történik, a rendőrség büntethet is emiatt. Ezért arra kérek mindenkit, hogy figyeljen erre. A gyalogosokat pedig arra kérem, hogy ha lehet, akkor úgy vegyék igénybe a kerékpárutat, hogy ne akadályozzák a kerékpár forgalmat, és igyekezzenek a menetirány szerinti jobb oldalon elhelyezkedni.

Talán nem árt felhívni az autósok figyelmét sem arra, hogy ne mindig rutinból vezessenek, hiszen több helyen átszeli a főutat a kerékpárút, ahol a kerékpárosnak elsőbbsége van.

Sőt, több helyen veszélyes szakasz is van a kerékpárúton, ezt mi is észleltük, tapasztaltuk nem csak kerékpárosként, hanem autósként is. Ilyen például a Dózsa György utcai átkelő, ahol elég nehezen belátható a jobb oldalról érkező kerékpáros forgalom. De itt is felhívnám a figyelmet, - nem csak az autósokét, hanem a kerékpárosokét is, - hogy az ilyen be nem látható szakaszon fokozott óvatossággal közlekedjenek. De elmondható, hogy a kerékpárúton egyértelműen a kerékpárosnak van elsőbbsége azokon a kijelölt szakaszokon, ahol a kerékpárút keresztezi a főutat.

Több helyen tapasztalhattuk, hogy vannak úthibák a kerékpárúton. Ezeknek mi lesz a sorsa?

Garanciális bejárásra hívtam össze a kivitelezőt és a műszaki ellenőrt valamint a tervezőt, akik el is jöttek, és átbeszéltük azokat a hibákat, amiket az elmúlt hónapok során tapasztaltunk. Sajnos vannak műszaki problémáink is, hiszen van olyan szakasz, ahol a gaz megemelte az aszfaltot, és kitüremkedik a burkolat alól. A kivitelezők megerősítettek abban, hogy ez előfordulhat, mert vannak olyan erős gyökérzetű gyomok, amelyek képesek áttörni az aszfalt réteget. Azt viszont vállalták, hogy ezeket a hibás részeket, rövid határidővel feltárják, kitakarítják, és újra aszfaltozzák, ami a közeljövőben meg kell, hogy történjen. Beszélgettünk több más témáról is, ami a garanciális időszakra vonatkozik. Például azokról a szakaszokról, ahol az esővíz megáll, három-négy olyan hely is van, ahol jelentős mélyedés van a pontatlan munkavégzésnek köszönhetően. Ezeket most szintén felvettük hibaként, regisztrálták, jegyzőkönyv készült róla, és ezek is javításra kerülnek majd.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://komlosmedia.blog.hu/api/trackback/id/tr9416574394

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása