2021. február 05. 08:58 - Lóczi Dóra

Félévzárás a Jankóban

Mint minden oktatási intézményben, a Jankó János Általános Iskola és Gimnáziumban is rendhagyó módon zajlott le az első félév. A gimnáziumi tanulók számára különösen szokatlanul telt ez a félév, hiszen digitális oktatás útján tanulnak, a várva várt szalagavató pedig elmarad. Az elmúlt félévről és a következő terveiről beszélgettünk Tuska Máriával, az iskola igazgatójával.

blog_21_01.jpg

Már az évkezdés sem volt mindennapi a Jankó János Általános Iskola és Gimnáziumban, hogy telt el az első félév?

Igen, belecsöppentem a sűrűjébe, hiszen mindjárt a szeptembert két hét karanténnal kezdtük, sajnos az egyik kollégánk koronavírusos lett. A tesztelés során kiderült, hogy rajta kívül még hárman elkapták a betegséget. A két hét letelte után visszaálltunk a jelenléti oktatásra, de decemberben egy nyolcadikos tanulónk szintén pozitív tesztet produkált, így az ő osztálya is egy hét karanténba került. A gimnazistáink pedig november óta tanulnak digitális oktatásban. Nagyon várjuk már, hogy ők is visszatérjenek közénk.

Van már gyakorlatuk a digitális oktatásban, hiszen sajnos az elmúlt tanév második félévében is szükség volt erre. Hogyan sikerül most megvalósítani?

Szerintem egészen jól zajlik az oktatás. Márciusban, amikor hirtelen kellett átállnunk a digitális oktatásra-, ami még teljesen ismeretlen volt számunkra - voltak nehézségeink. Most viszont igyekeztünk olyan digitális platformot találni, ami egységes, és a kollégáknak és a diákoknak is megfelel. A diákokkal órarend szerint tanulunk, ebben az időszakban rendelkezésre kell állniuk a tanáraik számára. Az online órákat a Discord és a Kréta rendszeren keresztül valósítjuk meg. Lehetőség van arra is, hogy kisebb csoportokban bejöjjenek a tanulók az intézménybe, ha felzárkóztatásra szorulnak. Ez különösen az érettségizőink számára fontos, de nagyon pontos szervezést igényel, hiszen maximum 5 fő lehet jelen egyszerre.

Nagyon közeleg az érettségi időpontja, és a napokban lenne a szalagavató is. Hogyan sikerül felkészíteni a diákokat, akár tanulás terén, akár lelkileg?

Nagyon nehezen dolgozták fel, hogy a szalagavató sajnos elmarad, de ez országos szinten is tiltva van jelenleg.

A második félév elején mindig az a legfontosabb kérdés a nyolcadikosok és a tizenkettedikesek számára, hogy hogyan tovább?

A gyerekek eldöntötték, hogy hová szeretnének menni tovább tanulni. Február 15-ig el kell küldenünk a tanulók jelentkezési lapjait, és az érettségi vizsgákra is eddig az időpontig lehet jelentkezni, úgyhogy ez a munka jelenleg is folyamatban van.

A legfontosabb kérdés mindig az egészség kérdése, főleg ebben a jelenlegi járványhelyzetben. Jelenleg mi a helyzet az intézményben? Van-e koronavírus veszélyeztetettség?

Jelenleg szerencsére nem tudunk senkiről, aki elkapta volna a vírust. Ez köszönhető szerintem annak is, hogy nagyon vigyázunk, betartunk minden előírást, fertőtlenítünk, és a gyerekek a közösségi térben maszkot viselnek. Ha nincs maszkjuk, akkor tudunk biztosítani számukra, és már tudatosult is bennük, hogy ez mennyire fontos. A kollégák közül sem beteg senki, és talán a hiányzások száma még alacsonyabb is, mint más években, hasonló időszakban.

Jellemző, hogy az iskolában nagyon aktív közösségi élet szokott folyni sok rendezvénnyel, főleg a tavasz közeledtével. Sajnos ezt is erősen befolyásolják a megszorítások. Hogy tervezik a következő időszakot a rendezvények terén?

Nagyon nehéz számunkra, hogy most nem tudunk programokat szervezni. A munkatervünk szerint ilyenkor lenne a szalagavató és a farsang. Az alsó tagozatosok számára osztályszinten igyekszünk megvalósítani a farsangi
mulatságot, mert számukra ez még nagyon fontos. A többi programot egyelőre nem tudom meg tudjuk-e valósítani. Várjuk, hogy milyen döntések fognak születni.

Meg kell említenünk a Jankó Bál hagyományát is. Ezen a téren mire számíthatunk?

Egyelőre sajnos úgy néz ki, hogy idén első alkalommal ez el fog maradni. Ilyenkor már az előkészületek szoktak zajlani, de most nincs erre lehetőség. Bízunk benne, hogy legalább a Családi Napot meg tudjuk majd tartani, ami májusban szokott megrendezésre kerülni. Áprilisban pedig Jankó Napot szoktunk tartani, reménykedünk benne, hogy addigra rendeződik a járvány helyzet, és megszervezhetjük ezt a programunkat.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://komlosmedia.blog.hu/api/trackback/id/tr916416594

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása