2021. január 29. 10:38 - Lóczi Dóra

Szűrés a nők védelmében

kazarne_01.jpg

Egészségünk védelme érdekében nagyon fontos a megelőzés. Ezért fontos, hogy minél többen részt vegyenek a helyben megvalósuló szűréseken, hiszen még elutazni sem kell hozzá. Erről a lehetőségről beszélgettünk Kazárné Tóth Ilona védőnővel.

 Az idén is van lehetőség arra, hogy a hölgyek méhnyakrák szűrésen vegyenek részt itt a Védőnői Szolgálatnál. Hogy lehet erre jelentkezni, illetve hogy lehet ezt igénybe venni?

Igen, most van a méhnyakrák szűrés hete országosan. Ilyenkor igyekszünk minél több hölgyet arra bíztatni, hogy vegyen részt a szűrésen. Mint tudjuk, ennél a betegségnél a halálozási arány még mindig nagyon magas, Magyarországon az ebben a betegségben elhunytak száma alapján, az ötödik helyen állunk. 600 nő kapott meghívót, amit felhasználhat itt a Védőnői Szolgálatnál. Előzetes időpont egyeztetés után a meghívóval lehet jelentkezni nálunk a szűrővizsgálatra. Az egyeztetés történhet telefonon, vagy esetleg Messengeren keresztül. Biztosítjuk az intimitást is, hiszen az érkező hölgyek nem találkoznak egymással, mert az időpontokat úgy osztjuk be, hogy elkerüljük a torlódást. Mindenki a saját védőnőjéhez érkezik.

Említette, hogy 600 hölgy kapott meghívót. Mi alapján küldték ki a meghívókat, kiknek a köre érintett most ebben?

Kortól függetlenül azok kapták elsősorban, akik három éven belül nem vettek részt méhnyakrák szűrésen. Azok a hölgyek, akik magánrendelésen voltak, előfordul, hogy nem kerültek be a rendszerbe, ezért ők is kaphattak meghívót. Tehát ha valaki kapott meghívó levelet, nagyon szívesen fogadjuk, ha telefonon egyeztet velünk, hogy melyik évben, melyik orvosnál volt ilyen szűrésen, így fel tudjuk vinni őket is a rendszerbe.

Ezzel a lehetőséggel azok most nem élhetnek, akik nem kaptak meghívót?

Egyelőre nem, de azok a hölgyek, akik most nem kaptak meghívót, de nem voltak 3 éven belül szűrésen, azok a következő körben fogják megkapni a meghívójukat.

Mik az elmúlt napok tapasztalatai, mennyire veszik igénybe ezt a lehetőséget a nők?

Mi magunk is meglepődtünk, mert az ünnepek előtt küldtük ki a meghívó leveleket, és két héten belül legalább 35 nő jelentkezett a szűrésre. Később egy kicsit lecsendesedett, de továbbra is várjuk a jelentkezőket, hogy mielőbb meg tudjuk csinálni a szűrővizsgálatokat.

Tehát aki eddig nem jelentkezett, az sem veszítette el a lehetőséget? 

Nem, április-májusig lehet jelentkezni ebben a turnusban, ha viszont addig nem jelentkezik, akkor sajnos kiesik a rendszerből, mert akkor már a következő 600 meghívott fog érkezni szűrésre.

Négy évvel ezelőtt már volt Tótkomlóson ilyen szűrés. Mi volt a tapasztalatuk akkor?

Sajnos kaptunk pozitív eredményt is, emellett pedig nagyon sok, gyulladásos betegséget is kiszűrtünk, akiket aztán tovább tudtunk küldeni orvosi kivizsgálásra. Itt szeretném még megemlíteni, hogy az idei évtől kezdve a 12 éves korosztályban lehetőség van HPV oltásra, most már a fiúk részére is!

Ezt a szülőknek kell igényelni?

Igen, mi küldjük ki a szülőknek az igénylő levelet, és az Önkormányzat megtéríti ezeknek az oltásoknak az árát, tehát a gyerekek ingyenesen vehetik igénybe. Ezúton is szeretnék köszönetet mondani Tótkomlós Város Önkormányzatának, amiért a szűrések és az oltások anyagi hátterét biztosítják számunkra.

Tehát akkor kiemelhetjük, hogy a meghívóval rendelkező nők számára a méhnyakrák szűrés teljesen ingyenesen vehető igénybe? 

Igen. Az összes felmerülő költséget átvállalta az önkormányzat, így teljesen ingyenesen.

Az időben kiszűrt daganatos betegségek milyen eredménnyel gyógyíthatóak?

Az időben felfedett betegség nagyon jól gyógyítható, de ehhez valóban az szükséges, hogy minél hamarabb kiderüljön a betegség ténye.

Akkor a továbbiakban is várják a hölgyek jelentkezését?

Igen, szeretettel várjuk a hölgyeket, és kérem, hogy ne szégyelljék magukat, jöjjenek bátran, valóban igyekszünk a lehető legintimebb körülményeket biztosítani számukra.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://komlosmedia.blog.hu/api/trackback/id/tr8316406476

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása