2021. január 26. 11:35 - Lóczi Dóra

Félévzárás a Szlovák Két Tanítási Nyelvű Általános Iskolában

Lassan itt a félév vége az iskolákban. A rendhagyó tanévben vajon sikerül –e a szokásos módon lezárni az első félévet? Erről kérdeztük Laukó Zsuzsanna igazgató asszonyt.

blog_p002.jpg

A bizonytalan tanévkezdést követően milyen első félévet fog zárni a Szlovák Iskola?

Valóban bizonytalanul kezdődött a tanév, hiszen rögtön a második héten néhány napra online oktatásra álltunk át, mert volt az iskolában egy kontaktszemély. Szerencsére azt mondhatom, hogy ezt követően nagyon kevés volt a megbetegedés, akár a tanárok, akár a diákok körében. Talán még azt is meg merem kockáztatni, hogy sokkal kevesebb beteg gyerekünk volt, mint az előző években, hiszen az őszi átálláskor kevesebb volt az influenza-szerű megbetegedés is. Köszönhető ez talán annak, hogy nagyon felkészültünk a koronavírus támadására, fertőtlenítettünk, betartottuk az előírásokat. A tanítás így gyakorlatilag zökkenőmentesen bonyolódott le egész félévben. Sajnos vissza kellett szorítanunk a közkedvelt programjainkat, a biztonsági előírások miatt nem tudtuk őket megvalósítani. De igyekeztünk a gyerekeknek olyan programokat biztosítani, ami osztályokban zajlott, vagy nagyon kis csoportokban, a járványügyi előírások betartásával. Ami a tanulmányi eredményeket illeti, hasonló eredményeket várok, mint az előző években. Bízom benne, hogy 4-es körüli átlag lesz. Nem volt egyszerű dolgunk, hiszen az elmúlt tanév második félévét követően nagyon nehezen álltak vissza a gyerekek a személyes oktatásra, de most már megszokták, hogy újra az iskolapadban ülnek. Be kellett pótolnunk néhány hónapnyi lemaradást. 

Említette, hogy a programokat nem tudták megvalósítani a hagyományoknak megfelelően, de újítás az iskolában, hogy az idén részt vesznek az Erasmus Plus pályázat keretén belül egy igen elterjedt nemzetközi programban?

Igen, ez a program is azt a célt szolgálja, hogy a gyerekek minél többet kommunikáljanak szlovák nyelven, hiszen valljuk azt, hogy egy idegen nyelvet megtanulni csak olyan környezetben lehet. Az Erasmus Plus programmal egy igen szép összeget, 4,5 millió forintot nyert az iskola. Ez az összeg a jelsavai iskolával közös projekt megvalósulását szolgálja. A másik iskola a fő pályázó, ők még ennél is nagyobb összeget nyertek. Ennek a projektnek az első szakasza folyik most. Szerencsére itt most az iskolában tudunk dolgozni ezen a projekten, főleg a szlovák tanárok bevonásával. Most éppen az adatgyűjtés kezdődött el, főleg ami a város történetét, és jeles személyiségeit illeti. Ennek a projektnek a keretén belül fogunk készíteni majd olyan kiállítási anyagot, ami tartós kiállítási anyagnak számít, és reméljük, hogy a Város Napjáig eljutunk odáig, hogy ezt a kiállítást bemutathatjuk, először itt nálunk, aztán pedig a testvértelepülésen. Ennek a programnak a nagyobb részét fogja majd képezni egy közös nyári tábor az Alacsony–Tátrában, amit a jelsavai gyerekekkel közösen fogunk megvalósítani, és ott valóban csak szlovák nyelven, szlovák programokkal, szlovák környezetben, szlovák barátokkal együtt lesznek a gyerekek. Bízunk benne, hogy a nyelv elsajátításában ez nagyon sokat fog segíteni.

A nyolcadikos gyerekeknek nagyon fontos ez az időszak, hiszen felvételi előtt állnak. Hogyan készülnek erre?

19 továbbtanulónk lesz, ebből heten fognak központi felvételit írni. Egy kivétellel már mindenki kiválasztotta a középiskolát ahová menni szeretne. Most egy kicsit nehézkesebb felkészíteni őket a központi felvételire, talán
kevésbé veszik komolyan, mint az előző évfolyamok, de bízunk benne, hogy sikerülni fog nekik. Kevesebben jártak korrepetálásra és felkészítőkre. Erre mindig biztosítunk lehetőséget a nyolcadikosoknak magyarból és
matematikából, de nem mindenki vette igénybe. 

Következik a második félév, hogy tudnak tervezni most, hiszen még mindig a pandémia árnyékában élünk. Milyen programokat terveznek, amik esetleg megvalósíthatóak lesznek a következő időszakban?

A farsangi időszak legnagyobb eseménye lehetne a teaesttel egybekötött Ki- Mit- Tud és farsang, amit a szülői közösséggel együtt szoktunk tervezni. Ez február 12-én lenne, de sajnos hagyományos formában ez biztosan nem fog megvalósulni. Azért igyekszünk egy kis farsangi hangulatot varázsolni az iskolába. Ezen a napon a gyerekek a saját osztályukban beöltözhetnek jelmezbe, és lesz az osztályfőnökkel egy olyan óra, ahol megemlékezhetnek a farsangi népszokásokról. Tehát valamilyen formában igyekszünk a gyerekeknek élményt nyújtani, de sajnos február közepén ezt még a régi formában nem tudjuk megvalósítani. Utána következne a Diák Önkormányzati Nap, ami március 31-én, vagy április 1-jén lenne, de azt még nem tudjuk, hogy addig mit fognak megengedni a járványügyi előírások. Ugyanez vonatkozik a nyílt napra is, ami március 23-án lenne, de egyelőre ez szintén kérdéses, hiszen nem tudjuk, hogy a szülők beléphetnek-e az intézménybe.

Abban viszont bizakodhatunk, hogy online oktatásra nem kerül sor, és a megszokott formában folytatódhat a tanév?

Bízunk benne, hogy ez így marad, és többet koncentrálhatunk az oktatásra, és talán tavasztól már lehetnek színesebb programok is, ami egy kicsit kizökkenti a gyerekeket ebből a monotonitásból.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://komlosmedia.blog.hu/api/trackback/id/tr7316403902

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása