2020. november 20. 10:56 - Lóczi Dóra

A világhírű komlósi liszt jelene

Lezárult a Magyarok Kenyere – 15 millió búzaszem program idei jótékonysági akciója. Megyénkben a gazdák 31,59 tonna kenyérgabona adománnyal segítették a rászorulókat. Az öt megyei gyűjtőponton 146 termelő járult hozzá a kezdeményezés sikeréhez. Mellettük többen pénzfelajánlást tettek. A búzát a Tótkomlósi Malomban őrölték meg, a lisztet eljuttatták az érintett civil szervezetekhez a határon innen és túl. A malom vezetője, Horváth Sándor avatott be minket a részletekbe.

blog_9_01.jpg
Miért éppen a tótkomlósi malomra esett a választás, hogy itt kerüljön megőrlésre a búza a Magyarok Kenyeréhez?

Megkeresett minket a Nemzeti Agrárkamara ezzel a felkéréssel, hiszen a tótkomlósi malom méltán híres és országszerte ismert a liszt minősége miatt, az itt megtermő jó minőségű alapanyagnak és a kollégák hozzáértő, gondos munkájának köszönhetően. A Nemzeti Agrárkamara felkért minket, hogy őröljük meg a gazdák által összegyűjtött búzát, és az ő szervezésükben ideszállították. Mi előállítottuk a jó minőségű lisztet, amit aztán szintén ők szállítottak el tőlünk.

Mekkora mennyiségről van szó?

33 tonna búza érkezett be a gazdák felajánlásából. Ez a mennyiség több helyről, többféle minőségben érkezett be. Ebből mi készítettünk egy mintát, amit bevizsgáltunk, és csak ezután vettük át a 33 tonna búzát. 

Gondolom az volt a legnagyobb nehézség, hogy többféle minőségű termény érkezett. Hogy tudták ezt megoldani, hogy megfelelő minőségű legyen az elkészült liszt? 

A minőségi paraméterek alapján készítettünk keveréket belőle. Itt a szakemberek tudják, hogy milyen arányban kell összekeverni a búzát, hogy a legoptimálisabb eredményt érjük el, és a liszt tökéletes minőségű legyen.

Kik ajánlották fel a gabonát?

Több telephelyről, több gazda tett felajánlást. Nem szeretnék senkit kihagyni a felsorolásból, ezért név szerint nem említeném meg őket, de ezúton is nagyon köszönjük nekik a felajánlást.

Miután Önök megőrölték, hová került az elkészült liszt?

Az ember mindig örül, ha arról tud beszélni, hogy egy jó kezdeményezésnek beérik az eredménye. Olyan helyekre jutott el ez a lisztmennyiség ahol valóban nagy szükség volt rá. Főként család- és gyermekvédelmi szolgálatokhoz sikerült eljuttatni, úgyhogy mindenképpen jó helyre került.

Mennyi lisztet sikerült előállítani, és felajánlani?

1kg-os kiszerelésű lisztből 14 ezer kilogramm készült el nálunk és került kiosztásra a szervezeteken keresztül. Ezen kívül 8100 kg liszt zsákos kiszerelésben készült, amit Böjte Csabához juttattak el, és az árva gyerekeknek készül majd belőle egészséges és tápláló élelmiszer.


Az üzemhez tartozó három, egyenként 1000 tonnás tartály megtelt gabonával, így biztosított az alapanyag a folyamatos termeléshez. Horváth Sándor elmondta, hogy a tótkomlósi malomban modern technológiával dolgoznak, de a kiváló minőségű liszt előállításához elengedhetetlen a szakemberek megbízható, pontos munkája. Ezen kívül fontos az a törekvés is, hogy a bővítés, korszerűsítés mellett megőrizzék a malom sajátos jellegét.

Eddig nem igazán foglalkoztunk búza felvásárlással, de most már ezzel is foglalkozunk, és szívesen vásároljuk a környékbeli termelők válogatott, jó minőségű terményét. Ezen kívül nagyon fontos az itt dolgozók magas szintű szaktudása, ami szükséges a jó minőségű liszt előállításához.

Milyen ez idei búza minősége? Ha jól tudom tavaly voltak problémák a minőséggel.

A tavalyi évben a fuzárium gomba nagy problémát jelentett a toxintermelése miatt, ami veszélyes az élő szervezetre. Az idei nem volt toxinos év, viszont a szélsőséges időjárásnak köszönhetően elég nagy mennyiség lett takarmánybúza minőségű, amiből sajnos nem lehet jó minőségű terméket előállítani. Mi csak a jó minőségű terményt vásároljuk fel, aminek viszont a felvásárlási ára megnőtt, a jóval kevesebb mennyiségnek köszönhetően. Ráadásul nagyon nagy mennyiség megy külföldre belőle, hiszen a forint árfolyama miatt a külföldi felvásárlók könnyebben tudják kifizetni a megemelkedett árat.

A tótkomlósi malom egy ikonikus épülete városunknak, és igen komoly történelemmel is rendelkezik. Hogyan tudta megőrizni a kultuszát, és mekkora a kapacitása az üzemnek?

Egy településen mindig két meghatározó ember volt, a molnár, és a kovács. Mivel az alapvető élelmiszerünk, a kenyér alapanyagát állítjuk elő, ezért mindig meghatározó szerepet töltött be a malom a város életében. A minőség biztosítása, a gépek karbantartásából illetve magának az épületnek a karbantartásából adódik. Próbáljuk megőrizni azokat az értékeket, amiket elődeink megépítettek, de emellett természetesen alkalmazkodnunk kell a
modernkori előírásokhoz, elsősorban élelmiszerbiztonsági-, tisztasági-, és technológiai okokból. Ennek megfelelően új gépeket kell beépíteni, technológiát kell módosítani, változtatni, mindig a vevői igényeknek megfelelően. Ez a feltétele annak, hogy folyamatosan jó minőséget tudjunk előállítani és termelni, mert követjük a piaci igényeket.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://komlosmedia.blog.hu/api/trackback/id/tr9116292242

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása