2020. november 14. 14:17 - Lóczi Dóra

Gyümölcsökkel az egészségért

Immunrendszerünk védelme egész éven át fontos, a tél közeledtével és ebben a járványos időszakban azonban a megelőzésben is nagy szerepet játszik. A gyógyulási esélyeinket növeli, ha minél ellenállóbb a szervezetünk a betegségekkel szemben. A szokásos multivitaminokon túl, természetes vitaminforrásokkal sokat tehetünk az egészségünkért. Ehhez kívánunk tippet adni egy gyümölcsturmix elkészítésével és némi információval, kolléganőnk, Motyovszki Ágnes Anna segítségével.

agi_blog.jpg
Vitaminturmixot készítettél nekünk. Milyen zöldségek, gyümölcsök kerültek bele?

Az őszi-téli időszakban egy immunerősítő hatású vitaminkoktélt készítettem, és azért, hogy ne legyen túlságosan vad az íze, és aki először iszik vitaminkoktélt, az is szívesen elfogyassza, inkább gyümölcsök kerültek bele, és csak háromféle zöldség. Sárgarépa, cékla, gyömbér, narancs, grapefruit, alma, gránátalma alkotja ezt a vitaminturmixot.

Miért éppen ezeket választottad? Milyen vitaminpótlásra van szükségünk ebben az időszakban?

Valójában ebben nem csak vitaminok lesznek, hanem rengeteg ásványi anyag és nyomelem  is, de legfőképpen C vitamin, A vitamin, E vitamin, D vitamin és a B vitaminok azok, amik nagyon fontosak az emberi szervezet számára. Ezek a gyümölcsök nagy mennyiségben tartalmazzák ezeket a vitaminokat. Például a sárgarépa a béta-karotin tartalma miatt nagyon fontos, amiből a szervezetünk az A vitamint állítja elő, ez az A vitamin elővitaminja, és ez adja a sárgarépa színét is. Egyébként minden sárga színű növényünknek magas a karotin tartalma,
így például a sütőtöknek is, aminek éppen szezonja van most. Az A vitaminnak elsődlegesen az immunerősítésben, a látásban van fontos szerepe, hiszen például a farkasvakság ennek a vitaminnak a hiányában alakul ki. Nyugodtan lehet fogyasztani nagy mennyiségben a béta- karotint, nem lesz belőle vitamintúladagolás, hiszen a szervezet csak annyit fog a béta- karotinból A vitaminná alakítani, amennyire szüksége van. A vitamin túladagolása egyedül a sarkkutatóknak volt, akik a jegesmedve májából ettek, ugyanis abban hatalmas
mennyiségben található ez a vitamin. Már az ókorban is használták a sárgarépát és az ökörmájat a farkasvakság kezelésére.

A sárgarépa illetve az előbb említett sütőtök a bőr szépségéért is felelős, ebből a szempontból is érdemes fogyasztani.

Így van, hiszen ezek a hatóanyagok a kollagénrostok felépítésében is részt vesznek, megakadályozzák a szabadgyökök képződését, ami öregíti a bőrt. Ezenkívül a sárgarépa és a sütőtök hajhullás ellen is nagyon hatékony.

Milyen zöldségek és gyümölcsök kerültek még a turmixba?

Egy másik nagyszerű gyümölcs a gránátalma, ami elsőrendű antioxidáns, fiatalítja a szervezetet, nagyon erős immunvédő hatású, ezen kívül nagyon sok A, C, K és B komplex vitamint tartalmaz.

Citrusok is kerültek a mai italunkba?

Igen, a narancs és a grapefruit az, ami megemeli a koktélunk C-vitamin tartalmát, és ez azért fontos, mert a C vitamint a szervezetünk nem tudja előállítani, ezért folyamatos utánpótlásra van szükség. Ezt sem tanácsos túladagolni, hiszen a felesleges mennyiség kiürül a szervezetből. A C-vitamin szintén immunerősítő, nagyon sok szerv működését segíti, fokozza az epe és a máj működését, de a bőr szépségéért is felelős. Ezen kívül került még a koktélunkba alma is, ami olcsó és nagyon egészséges gyümölcs, nem hiába mondták régen, hogy „napi egy alma az orvost távol tartja”. Az alma rendben tartja az emésztésünket. Magas a pektin tartalma, ezért az egész bélrendszerre jó hatással van. Mivel a bélrendszerből szívódik fel a vitaminok és ásványi anyagok nagy része, ezért nagyon fontos, hogy rendben legyen.

Van még két zöldségünk, a cékla és a gyömbér. A céklával kapcsolatban sokszor halljuk, hogy még a rákos megbetegedéseket is megelőzheti, vagy segítheti a gyógyulást.

A céklának nagyon magas a vas és folsav tartalma. Ezért ajánlatos vérszegénység esetén sokat fogyasztani belőle. A szervezetünk nagyon jól tudja hasznosítani a cékla hatóanyagait, és valóban a kutatások szerint a vitaminok, ásványi anyagok, fitoösztrogének, amik magas koncentrációban vannak benne, rákmegelőző hatásúak. De a szívizom és az érrendszer támogatásában is nagy szerepet játszik.

Mi a helyzet a gyömbérrel, ami bizony igen csípős tud lenni?

Az adagolással vigyázni kell, ezért csak egy pici darabot tettünk a koktélba. De nagyon jó baktérium-, vírus- és gombaölő hatású, valamint hányinger ellen is nagyon hatékony. Fokozza a szervezet immunvédekezését, erősíti a szervezetet és élénkít.

A zöldségek és gyümölcsök akkor a leghatékonyabbak, ha nyersen fogyasztjuk őket.

Pontosan, ez a vitaminkoktél éppen azt a célt szolgálja, hogy az enzimek és ásványi anyagok semmilyen hőhatásnak ne legyenek kitéve.

Meddig lehet tárolni az elkészült turmixot?

Mindig frissen kell előállítani. Hűtőszekrényben egy napig eláll, de annál tovább nem tanácsos tárolni.

A vitaminkoktélon kívül milyen más jellegű italokat javasolsz még a téli időszakra?

Természetesen gyógyteákat javasolnék. Elsősorban csipkebogyóból, hársfavirágból, bodzavirágból, de a bodza bogyójából is nagyon finom tea készülhet. Ezek szintén immunerősítő hatásúak.

A gyümölcsökön kívül nagyon egészséges italok készülhetnek zöldségekből is?

A mai vitaminkoktélunk azért készült inkább gyümölcsökből, mert könnyebben fogyaszthatók, finomabbak. Természetesen zöldségekből is készülhetnek úgynevezett „klorofillbomba „ italok, amik zöld növényekből, például uborkából, káposztából, csalánból és egyéb friss zöld növényekből készülnek. Nagyon egészségesek, nagyon erős méregtelenítő hatásúak, ezért tavasszal kimondottan javasolt a fogyasztásuk. De valóban, egy kicsit más
ízvilágot képviselnek.

Hogyan javaslod ezeknek az italoknak az elkészítését?

Kétféle módon lehet készíteni ilyen italokat. Az egyik a turmix, amikor a feldarabolt növényekhez ásványvizet vagy gyógyteát adunk, és leturmixoljuk. Így a rostok is benne maradnak az italunkban. Ez a módszer kiváló azoknak, akiknek székletproblémájuk van. A másik módszer a gyümölcscentrifuga használata, így kevesebb rost lesz az italunkban, de az enzimek és vitaminok természetesen benne lesznek.

Mi a tapasztalatod, mennyire közkedveltek ezek az italok?

Én úgy gondolom, hogy tudatos gondolkodás kell hozzá. Akik egészségmegőrzéssel foglalkoznak, ők rendszeresen fogyasztják. Az tény, hogy sok munka van vele, hiszen meg kell tisztítani a gyümölcsöket, zöldségeket, és ez rendetlenséggel jár, de mindenképpen megéri, hiszen ezek a szerves vitaminok olyan energiabombák a szervezetnek, amik a téli időszakban nagyon szükségesek.

Emellett az elkészült koktélok színe is hangulatjavító hatású.

Így van, hiszen a cékla, a gránátalma fantasztikus színt kölcsönöz az italunknak.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://komlosmedia.blog.hu/api/trackback/id/tr3316285366

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása