2020. szeptember 25. 13:10 - Lóczi Dóra

Járványhelyzet az egyháznál

pic_01_01.jpg

Sajnálattal vettük tudomásul, hogy városunkban újabb intézménynél ütötte fel a fejét a vírus. Az Evangélikus Egyházközség intézményeiben közel 100 teszt elvégzése vált szükségessé a közelmúltban. A kialakult helyzetről Nyiregyházki György nyilatkozott a Komlós TV-nek.

Mik a legfrissebb hírek koronavírus tekintetében az Evangélikus Egyháznál és intézményeinél?

A szakmai vezetőnk tájékoztatása alapján a legfrissebb hír az, hogy a 99 tesztből, amit elvégeztek múlt héten az Országos Mentőszolgálat munkatársai, a bentlakásos otthon 53 lakójából 35-nek mindkét eredménye negatív lett. 8 lakónak az első tesztje negatív, és várunk a második teszt eredményére, illetve 10 lakónknak az első tesztje „álnegatív” lett, náluk újbóli mintavétel vált szükségessé.

Mit jelent az „álnegatív” kifejezés? 

A mentőszolgálat tájékoztatása alapján olyan anyag került a mintába, ami meggátolta a sikeres mintavételt, ami annak következménye, hogy evett, vagy ivott előtte a tesztelt személy. A munkavállalók esetében 46 személynél történt mintavétel, 28 főnél mindkét teszt eredménye negatív 5 fő esetében még várjuk a második teszt eredményére, 1 főnél szintén „álnegatív” eredmény lett, őt újratesztelték. 8 főnél pedig még az első teszt eredménye sem érkezett vissza. 4 főnél pedig sajnos pozitív eredményt kaptunk. Ez hétfőn derült ki, természetesen azonnal megtettük a szükséges lépéseket. Ők azóta hatósági  karanténban vannak. Megtörtént a kontaktkutatás is, ami miatt 14 fő van jelenleg karanténban, köztük Szpisák Attila evangélikus lelkész úr is. Az
otthonban szerencsére mindenki tünetmentes, a hangulat jó, próbáljuk az időseket minél jobban segíteni és támogatni ebben a nehéz időszakban. Folyamatosan működnek az informatikai lehetőségek, hogy tudjanak
kapcsolatot tartani a hozzátartozókkal. A kollégák mindent megtesznek annak érdekében, hogy a mindenkori szabályokat, és az általunk meghozott protokollt maradéktalanul betartsák. Ennek eredménye látszik is, hiszen jelenleg nincsen pozitív ellátottunk, és reméljük ez így is marad a jövőben is.

Milyen intézkedéseket tettek a bentlakók egészségének védelmében? 

Még a rendelet megjelenése előtt egy héttel teljesen lezártuk az otthont, tehát csomag is csak úgy érkezhet be hozzánk, hogy egy ózongenerátoros helyiségbe tesszük 24 órára, és csak utána kapják meg a lakók. Ezen felül minden reggel és műszakváltáskor egészségügyi vizsgálat történik a dolgozóknál, hőmérséklet ellenőrzéssel. Így szűrtük ki az első gyanús esetet is, akit így azonnal haza tudtunk küldeni. A kollégák folyamatosan viselik a maszkot, hajhálót, és a megfelelő védőfelszerelést. A takarító személyzet pedig gyakrabban végez fertőtlenítést, masszívabb fertőtlenítő anyagokkal dolgoznak, és nagyobb mennyiségben használják fel azokat. A vírus elérte az oktatási intézményeket is.

Mi újság az Evangélikus óvodában?

Hála Istennek pozitív hírrel tudok szolgálni ennek kapcsán. Nálunk semmi probléma nem volt, és jelenleg sincs. Maximális létszámmal dolgozik az óvodánk. Természetesen ott is hasonló intézkedéseket hozott az intézményvezető a lelkész úrral egyeztetve. Eddig sikeres a védekezés, jól működik minden.


Tehát pozitív eredmények csak a dolgozóknál lettek, de gondolom, ez semmiképpen nem veszélyezteti az ellátást?

A karanténba került kollégák miatt persze felborult a heti beosztás, de meg tudjuk oldani a problémát, tehát az ellátás folyamatos és biztosított. Bízunk benne, hogy a továbbiakban sem fog gondot okozni semmi.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://komlosmedia.blog.hu/api/trackback/id/tr7616214540

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása