2020. szeptember 24. 09:40 - Lóczi Dóra

Utcafórum a Mikszáth utcában

A településen folyó kátyúzási munkákról és egyéb, városunkat érintő kérdésekről kérdezhették a napokban a városvezetést a Mikszáth utcában tartott fórumon. Erről beszélgettünk Zsura Zoltán polgármesterrel.

120029052_353090292714840_5615481321754362834_o.jpg

Bő egy évvel ezelőtt több alkalommal is találkoztunk polgármester úrral, akkor még polgármester jelöltként, ahogyan az utcákat járták, és utcafórumot tartottak. Most ismét igény volt erre! Miért keresték meg Önt és miért éppen a Mikszáth utcára esett a választás?

Mint a lakók közül többen tudják, elkezdtük az utak kátyúzását augusztus hónapban. Két ütemben sikerült aszfaltot beszereznünk, és ezt kátyúzás céljából felhasználnunk. Az első ütemben 4 millió forint került  felhasználásra, ami egy viszonylag kis szakaszra volt elég, hiszen akkora kátyúk voltak a Földvári utcában, hogy szinte a fele anyagot „benyelte”. A második ütemben szintén 4 millió forint értékű anyagot vásároltunk, és sajnos a Mikszáth utca kimaradt ebből a kátyúzási sorból. Ezt a lakosság nem vette túlságosan jónéven, hiszen az utca lakói már előtte láthatták, hogy fel voltak jelölve azok az úthibák, amik javításra szorulnak.

Mit tudott ígérni a lakóknak?

Én csak azt tudtam nekik ígérni, amire lehetőségünk van. Megvizsgáltuk a lehetőségeinket, megnéztük, hogy mennyi az a keretösszeg, amit még idén kátyúzásra tudunk fordítani. Úgy tűnik, hogy most 1,5 millió forintot minden további nélkül fel tudunk még használni. Persze nem holnap, mert várnunk kell még olyan  dokumentumokra, amelyek a város jövőbeni állapotára utalnak. Hiszen mindenki tudja, hogy az EFOP projektek kapcsán vannak problémáink, amiket igyekszünk megoldani, és most éppen egy olyan dokumentumot várunk
vissza, ami bennünket vagy megerősít, vagy elmarasztal, és ennek függvényében tudunk majd a költségvetésünkkel jól gazdálkodni. Ha olyan döntésről értesítenek bennünket, ami egy kicsit megnyugtat bennünket, akkor azonnal elkezdjük ennek a maradék pénznek a felhasználását, és ígérem, hogy még az idén a Mikszáth utcának egy jelentős szakaszát sikerülni fog bekátyúzni.

Az utak javítása során keletkezett törmelék szintén hasznosan került felhasználásra.

Az elmúlt években nem volt normális kátyúzás, és egy kicsit vissza kell, hogy mutassak az elmúlt ciklusokra. Az útjaink nagyon rossz állapotban vannak. Keresgéltünk korábbi költségvetési számlákat, és nagyon minimális, évi 1-2 millió forintos kátyúzási tételeket találtunk, szemben azzal, hogy mi az idén, az első évünkben már 8 millió forint feletti összeget költöttünk el. A kátyúkból kikerült rossz minőségű anyag, kavics, kövek, kiegészítve 15 köbméter zúzalék kővel, alkalmassá vált arra, hogy a nagykopáncsi belterületi utat sikerült használhatóvá tennünk. Ez a településen belül elhelyezkedő útszakasz nagyon rossz állapotban volt eddig, hiszen volt ahol 30-40cm-es kátyúk voltak. Oda autóval bemenni veszélyes volt. Hála istennek jelen pillanatban már az autóbusz is úgy tud átmenni ezeken a szakaszokon, hogy nem kell lépésben közlekednie. Ez egy nagy lépés volt szerintem. A nagykopáncsiak életminősége jelentősen javult, hiszen már évek óta nem volt ott ilyen jellegű felújítás. Én
személy szerint is nagyon örülök, hogy sikerült oda is kijuttatnunk egy kis segítséget Tótkomlós településről.

A lakossággal való kapcsolattartásnak egy igen közvetlen formája ez a fórum, és voltak is érdeklődők, hiszen a saját környezetükről volt szó. Az utak javításán kívül miről esett még szó, miről érdeklődtek a lakosok?

Természetesen, ha már kint voltunk, akkor bármiről lehetett kérdezni a polgármestert, alpolgármestert, képviselőket és voltak is kérdések. Volt olyan kérdés, amire nem tudtunk azonnal válaszolni, de ígéretet tettünk, hogy utánanézünk, és akár telefonon, akár személyesen is szívesen adunk konkrét választ. Egyébként igen, jók ezek a fórumok. Nekem már tavaly, a kampány során is tetszett az, hogy a lakossággal kontaktusba kerülünk, hiszen a lakosok nehezebben jönnek be a hivatalba. Viszont ha mi jövünk ki az utcára, és felajánljuk azt, hogy szívesen válaszolunk bármilyen kérdésre, az szerintem nekik is, és nekünk is jó, mert visszajelzést kapunk arról, mi az, ami érdekli az embereket, mik a problémák.

Lehet akár ez egy új módja a kommunikációnak a jövőben?

Én úgy gondolom, hogy igen. Bár idén még nem volt rá időnk és módunk, egy kicsit „el voltunk veszve”, de tervezem, hogy a közeljövőben egy-két helyen meg fogunk még jelenni, amennyiben az időjárás is engedi.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://komlosmedia.blog.hu/api/trackback/id/tr8016212622

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása