2020. augusztus 04. 10:57 - Lóczi Dóra

A komlósi konyha kincsei

bela.jpg

Az Országjáró Szombat Délelőtt és Délután című élő adással jelentkezett július 18-án a Kossuth Rádió városunk főteréről. Az esemény látványos elemeként helyi ételek is készültek. Prohászka Béla  mesterszakáccsal erről beszélgettünk.

A Kossuth Rádió Országjáró műsorának egyik igen fontos objektuma a gasztrobusz, melynek Ön a házigazdája. Mivel találkozhattak itt az érdeklődők?

A Nemzeti Művelődési Intézet gasztrobuszában mindig a helyi sajátosságoknak megfelelő ételeket mutatjuk be a helyi főzőasszonyokkal. Azt hiszem így a leghitelesebb, amikor ők mutatják be ezeket a féltve őrzött kincseket, elhozzák a recepteket és azokat a fortélyokat, amiket itt Tótkomlóson is bemutattunk.

A tapasztalatok alapján hogy látja, milyen a tótkomlósi konyha jellegzetessége?

Tapasztalatom szerint a tótkomlósi konyha nagyon színes íz világában. A hagyománynak megfelelően, csodálatos ételek készültek, úgyhogy ezúton is gratulálok az asszonyoknak, akik elkészítették ezeket a fogásokat. 

Az Ön konyhájából mindig valami nagyon különleges étel kerül ki. Milyen finomsággal készült itt nálunk?

Én most helyzetelőnyben vagyok. Csak segítséget kell adnom, és a helyiekre hagyatkozom. Azokra a 10-20 vagy akár 100 éves tapasztalatokra, amikkel ők rendelkeznek.

Mennyire fontos ma az emberek életében az étkezés, illetve az egészségtudatos étkezés?

Az étkezés 65%-ban az egész létünket befolyásolja. Ha mi ragaszkodunk a szezonalitáshoz, ragaszkodunk a helyi szokásokhoz, akkor már egy picit tudatosan étkezünk. Azért is, mert a helyben megtermett lapanyagoknak sokkal magasabb az ásványi anyag- és vitamin tartalma, mint a máshol termesztetteké.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://komlosmedia.blog.hu/api/trackback/id/tr5116103384

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása