Az Országjáró Szombat Délelőtt és Délután című élő adással jelentkezett július 18-án a Kossuth Rádió városunk főteréről. Az esemény látványos elemeként helyi ételek is készültek. Prohászka Béla mesterszakáccsal erről beszélgettünk.
A Kossuth Rádió Országjáró műsorának egyik igen fontos objektuma a gasztrobusz, melynek Ön a házigazdája. Mivel találkozhattak itt az érdeklődők?
A Nemzeti Művelődési Intézet gasztrobuszában mindig a helyi sajátosságoknak megfelelő ételeket mutatjuk be a helyi főzőasszonyokkal. Azt hiszem így a leghitelesebb, amikor ők mutatják be ezeket a féltve őrzött kincseket, elhozzák a recepteket és azokat a fortélyokat, amiket itt Tótkomlóson is bemutattunk.
A tapasztalatok alapján hogy látja, milyen a tótkomlósi konyha jellegzetessége?
Tapasztalatom szerint a tótkomlósi konyha nagyon színes íz világában. A hagyománynak megfelelően, csodálatos ételek készültek, úgyhogy ezúton is gratulálok az asszonyoknak, akik elkészítették ezeket a fogásokat.
Az Ön konyhájából mindig valami nagyon különleges étel kerül ki. Milyen finomsággal készült itt nálunk?
Én most helyzetelőnyben vagyok. Csak segítséget kell adnom, és a helyiekre hagyatkozom. Azokra a 10-20 vagy akár 100 éves tapasztalatokra, amikkel ők rendelkeznek.
Mennyire fontos ma az emberek életében az étkezés, illetve az egészségtudatos étkezés?
Az étkezés 65%-ban az egész létünket befolyásolja. Ha mi ragaszkodunk a szezonalitáshoz, ragaszkodunk a helyi szokásokhoz, akkor már egy picit tudatosan étkezünk. Azért is, mert a helyben megtermett lapanyagoknak sokkal magasabb az ásványi anyag- és vitamin tartalma, mint a máshol termesztetteké.
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.