2020. augusztus 03. 09:39 - Lóczi Dóra

A Kossuth Rádió Tótkomlóson

gye.jpgAz Országjáró Szombat Délelőtt és Délután című élő adással jelentkezett július 18-án a Kossuth Rádió városunk főteréről. Az egész napos program során interjú készült számos tótkomlósi művészeti csoporttal, neves személyiséggel.

A Kossuth Rádió országjáró műsorának vendége volt Dr. Gyivicsán György is. Nagy örömünkre szolgál, hogy egyúttal a tótkomlósi közönséget is megörvendeztette.

Úgy gondoltam, hogy kössük össze a kellemest a hasznossal, hiszen most a harsona együttesből négyen, az Emberi Erőforrások Minisztériuma jóvoltából az országos Térzene Programban veszünk részt, és épp a környéken vannak koncertjeink. Mivel előző nap az orosházi fellépésünket elmosta az eső, és nagyon sokan jöttek el Tótkomlósról, hogy minket meghallgassanak, úgy gondoltam, hogy ezúton kárpótoljuk őket, és eljátsszuk a műsort az Evangélikus Templomban.

Visszatérve kicsit a közelmúltra szeretném megkérdezni, hogy telt a karantén, hiszen az előadóművészek számára is nehéz időszak volt ez?

Nem igazán tett jót ez az időszak. Az online oktatásnak ugyan vannak előnyei, de hosszútávon lássuk be, hogy nem egy járható út. Egyébként mi nem unatkoztunk, hiszen karantén-videókat készítettünk. Mindenki otthon vette fel a videót, amit én aztán összevágtam. Ehhez kapcsolódik ez a Térzene Program is, ami márciusban indult, de sajnos ezt is keresztbe vágta a karantén, ezért az Emberi erőforrások Minisztériuma és a Filharmónia úgy döntött, hogy a térzenéket átalakítja karantén-koncertekké. Azokon a helyszíneken ahol térzenét adtunk volna, nem a terekre mentünk ki, hanem lakóparkokba, panelházak erkélyei alá, és ott adtunk koncerteket, amit nagy örömmel és szeretettel fogadtak.

A Szegedi Harsona Együttes más céllal is járt Tótkomlóson a napokban. Mi okból látogattatok el városunkba?

Igen, a teljes harsona együttes, tehát mind a nyolcan itt voltunk, hiszen az Evangélikus Egyházközség és Szpisák Attila lelkész úr jóvoltából rendelkezésünkre állt a templom, ahol hangfelvételeket készítettünk. Nagyon sokszor játszottunk már ebben a templomban. Mindannyiunknak az a véleménye, hogy rendkívül jó az akusztikája. Van olyan templom, aminek nagyon jó az akusztikája a hallgató számára, de nem biztos, hogy az előadónak is, és előfordul ugyanez fordítva is. Mi azonban abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy nem csak hallgatni nagyon jó a tótkomlósi evangélikus templomban, hanem játszani is nagyon jó benne. Ez egy rendhagyó felvétel
volt, hiszen nem volt hangmérnökünk, hanem mi magunk kontrolláltuk a felvételeket. Reméljük, hogy ha ezt összevágjuk, akkor egy olyan anyagot kapunk, amit akár CD-n is kiadhatunk, de valamilyen formában biztosan meg fog jelenni.

Bízva a körülmények pozitív változásában, milyen terveid vannak a közeljövőre?

Sajnos a karantén időszak az én terveimet és a harsona együttes terveit is keresztülhúzta. Ebben az évben ugyanis a Német Harsona Szövetség meghívott bennünket egy német harsonás fesztiválra, a Francia Harsona Szövetség pedig egy franciaországi harsonás fesztiválra. Ezek az adott országok legrangosabb fesztiváljai. Illetve a Nemzetközi Harsona Szövetség, - amelynek a bázisa Amerika, de most a fesztivált Japánban tartották volna, - szintén meghívott minket. Ezen kívül Lengyelországba is volt egy meghívásunk sztárvendégként. Ezek közül csak a németországi fesztivál valósult meg, ahol óriási sikert arattunk. A többit sajnos törölték. Hogy ezeket a rendezvényeket mikor pótolják, még tárgyalás alatt van. Én személy szerint még mentem volna Svájcba zsűrizni egy nemzetközi versenyre, Bulgáriába koncertezni, kurzust tartani Szófiába a Zeneakadémiára és Amerikába öt egyetemre kurzust tartani és egy CD-t felvenni. Ez most sajnos mind meghiúsult, de reméljük hamarosan lesz folytatás. Egyelőre élvezem az itthonlétet, örülök, hogy a családommal lehetek, és feltöltődésre használom ezt az időszakot.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://komlosmedia.blog.hu/api/trackback/id/tr9416101800

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása