2020. június 18. 11:37 - Lóczi Dóra

Házi kedvenceink védelme

A járványhelyzet házi kedvenceink és gazdáik védelmét szolgáló védőoltások beadásának időpontját jelentősen módosította idén, amiről Dr. Pertich Attila állatorvos tájékoztatja az eb- és cica tulajdonosokat.

blog_044.jpg

Ilyenkor szokott lenni a veszettség elleni védőoltás. A koronavírus miatti különleges helyzetben hogyan alakul ez?

Sokat gondolkoztunk azon, hogy vállalhatjuk-e júniusban, de úgy döntöttünk a kollégánkkal, hogy nem, mert a veszélyhelyzetet még csak most oldották fel. Júliusban nem akarjuk, mert azt gondoljuk, hogy egy vidéki településen az aratás a település nagy részének ad elfoglaltságot. Az augusztus főként a pihenésé szokott lenni, hiszen a gyerekek is ilyenkor pihennek még egyet az iskola előtt, a szülők is többnyire ilyenkor vannak szabadságon, úgyhogy előzetes terveink szerint szeptember elején lesz lehetőségük a kutyatulajdonosoknak a védőoltás beadatására. Azért ebben az időpontban, hogy egyrészt, hogy ne maradjon el a védőoltás, másrészt, hogy a lehető legkisebb problémát okozza.

Mit kell tudni az eb tulajdonosoknak? Milyen idős kortól kötelező a kutyák számára a védőoltás? 

Először is egy általános tévhitet szeretnék eloszlatni. A veszettség elleni védőoltást azért adjuk a kutyáknak, hogy az embereket védjük. Azért, hogy ha az eb valakinek sérülést okoz, akkor a lehető legkisebb esélye legyen arra, hogy az embereket megfertőzze. Az ebeknek egyébként saját fertőző betegségeik is vannak, és ezt szokták összekeverni a gazdák, mert azt mondják, hogy „de hát, le volt oltva Doktor Úr!”. Ez tévedés. Nagyon súlyos fertőző betegségeik vannak a kutyáknak, ami ellen kölyökkorban 4 oltást célszerű adni, és utána évente ismételni. A veszettség elleni oltás 3 hónapos kortól kötelező, és akkortól kell chippel is megjelölni, hiszen veszettség ellen csak olyan kutyát lehet beoltani, ami chippel rendelkezik. A chip elhelyezése után nekünk egy számítógépes rendszerbe fel kell vinnünk az adatokat, és ezt gyakorlatilag az ország bármely területén látják. Többek között most épp volt olyan eset, hogy tótkomlósiak adtak el kutyát, és Borsod megyéből hívtak fel bennünket, hogy tudunk-e róla, mert, hogy a chip leolvasása alapján még itt van nálunk, ugyanis nem lett átíratva. Tehát a számítógépes rendszer ezt nyomon követi, és ez kellő biztonságot ad egyrészt a kutya tulajdonosának, hogy könnyen megtalálja, másrészt ebbe rögzítve vannak az oltások időpontjai is.

Igen fontos a féregtelenítés is. Erről mit kell tudnunk?

A kölyökkutyák féregtelenítését el kell kezdeni az első védőoltás előtt, 4-6 hetes kor között. Jelentős mennyiségű orsóféreg szokott ilyenkor lenni, hiszen a szuka tején keresztül átmennek a férgek sejtjei. Utána pedig évente 2-3-szor célszerű ezt megismételni. Azokon a helyeken, ahol kisgyerekek, vagy várandós anyukák vannak, különösen fontos, hogy mind a kutyákat, mind a macskákat rendszeresen féregtelenítsék, és fokozottan betartsák azokat a higiéniás szabályokat, amik most egyébként a koronavírus miatt amúgy is előtérbe kerültek. Tehát az alapos kézmosás, fertőtlenítés nagyon fontos! Tudom, hogy nagyon nehéz betartani, de a házi kedvencek lehetőleg minél kevesebbet tartózkodjanak a lakókörnyezetben, maximum az előtérig engedjük be őket.

Sajnos egyre többet hallunk a szívférgességről. Lehet-e ez ellen védekezni? Mit tehetünk mi, kutyatulajdonosok?

Ez megdöbbentő volt számomra is, mert az gondoltam, hogy ez ilyen „huncut úri betegség”, ami a  nagyvárosokban van, de sajnos úgy néz ki, hogy Tótkomlós endémiásan fertőzött, ami azt jelenti, hogy jelentősen elterjedt a szívférgesség kórokozója. Erről azt kell tudni, hogy szúnyogcsípéssel jut be az állat szervezetébe, tehát minden olyan kutya, amelyik rövid szőrű, vagy gyakran le van nyírva, az ki van téve a veszélynek. A Komlós-Vet Kft.-nek van egy honlapja, ahová feltöltöttünk ismeretterjesztő anyagokat a szívférgességről, és van egy boncolási képsorozat is, ami Tótkomlóson készült. Döbbenetes, hogy a szívbe menő erek tele vannak 6-10 cm-es férgekkel. Borzasztó, és gyakorlatilag menthetetlen az ilyen fertőzésben szenvedő állat. Természetesen van lehetőség a védekezésre! Egyrészt cseppek formájában, amelyek a bőrön felszívódva aránylag jól védenek, és havonta kell megismételni. Újabban vannak olyan tablettáink is, amelyek szintén havonta adva megakadályozzák azt, hogy a bélbe bejutó féreglárvák a vedlésük után el tudjanak indulni a vérerekbe. Tehát van védekezési lehetőség, de nagyon komolyan kell venni, mert utána már nagyon kevés eszköz marad a kezünkben, és nem tudjuk  megmenteni a házi kedvenceket. 

Mennyire ajánlott a védőoltás a cicák számára? 

A cicáknak is vannak saját betegségeik. Többek között vannak koronavírusos fertőző betegségeik is, amik felső légúti hurutot okoznak, de kihangsúlyoznám, hogy minden más híreszteléssel ellentétben, ez nem megy át emberre! Ettől eltekintve a fertőző betegségek ellen célszerű védőoltásokat adni. Két alap immunitást biztosító injekció, amit utána évente kell ismételni. Amire szeretném felhívni a figyelmet, hogy a cicáknak van egy betegsége, ami főleg kismamákra lehet veszélyes, ez a toxoplazmózis, ami ellen szintén tudjuk jól kezelni a cicákat. Ez egy olyan betegség, ami állatról emberre terjedhet. Ezt nagyon komolyan kell venni, felhívjuk rá mindig a cicatulajdonosok figyelmét. Nagyon fontos az általános higiénés szabályok betartása, és a folyamatos, legalább 3 havonta történő féregtelenítés, és már számukra is léteznek bőrre cseppenthető szerek, amik 2-3 havonta adva jelentős biztonságot adnak.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://komlosmedia.blog.hu/api/trackback/id/tr2815853260

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása