2020. június 09. 09:05 - Lóczi Dóra

Virágos köztereink – rendezett kertjeink

Köztereink szépségéről, gondozottságáról egész évben, folyamatosan gondoskodni kell éppúgy, mint saját kertjeinkről. Tavasszal és kora nyáron különösen sok a tennivaló e téren. Lóczi Máriát a  Komlós Településszolgáltatási Kft. munkatársát kérdeztük meg ezzel kapcsolatban.

blog_6_06.jpg

Milyen munkálatok folynak most a dísznövény kertekben, és köztereinken?

Elkezdődtek az ültetések. Jelenleg az egynyári növények ültetése folyik. Az örökzöldek, fák, cserjék már hajtani kezdtek, úgyhogy azok ültetését már befejeztük. Az egynyáriak ültetése előtt a talajt elő kellett készíteni. Gondolom minden virágszerető ember tudja, hogy ez egy fontos lépés, ültetés előtt.

Hogyan készítsük elő megfelelően a talajt?

Az egynyáriak nem túl igényes növények, hiszen a nevükből adódóan, csak egy nyáron át virágoznak. De azért egy kis érett marhatrágyát célszerű a talajba keverni, vagy ha az nincs, akkor tőzeget. Homokot mindenféleképpen javaslok, a talajba forgatni, hogy egy kicsit jobb legyen a vízáteresztő képessége, lazább legyen a talaj. Ha ültetés után mulccsal, vagy fenyőkéreggel letakarjuk, akkor van egy kis előnyünk a gazzal szemben is, mert lefojtja. Azoknak, akik nem szeretnek gyomlálni, javasolnám, hogy ültetés előtt geotextíliát helyezzenek le, amit kaviccsal, vagy kéreggel szórjanak le, akkor nem fog olyan könnyen gazosodni a terület. A kéregnek plusz előnye, hogy nehezen bomló anyag, viszont savanyú kémhatású a lebomlása, ami nagyon jót tesz az egynyári növényeknek. Nagyon fontos megnézni, hogy milyen területre ültetünk, hiszen lehet árnyékos és napos területekre is ültetni, csak a növények megválasztása legyen megfelelő. Fényigényes például a petúnia, a begónia viszony inkább az
árnyékot kedveli. A legfontosabb pedig a locsolás, és ha nincs trágyázva a talaj, akkor a lombtrágyával történő tápanyagpótlás. A lombtrágyát az öntözővízbe lehet keverni, és nagyon látványos a hatása, már nyár közepére gyönyörű lehet a növényzetünk.

A kerteknek is van divatja. Most éppen melyek a „trendi” növények?

Talán most az angolkertek a leginkább kedveltek. Kevesebb növény, inkább örökzöldekre fókuszálva. Egynyári növényekből a különlegesebb színűek vannak inkább divatban, és egyre népszerűbbek a díszpázsit füvek, amit nem kell vágni, csak évente 2-3-szor, viszont csodálatosak, és még a méhek is nagyon kedvelik ezeket a területeket.

A muskátli és a petúnia viszont örök kedvencek maradnak. Mit tehetünk, hogy minél tovább  pompázhassanak akár a kertbe akár balkonládába ültetjük őket?

A balkonládákban kevés a föld mennyisége, így a tápanyagpótlás nagyon fontos. De nem győzöm hangsúlyozni, hogy az érett, már száraz marhatrágya mennyire kiváló tápanyagforrás a növényeknek. Ha ebből teszünk a balkonláda aljába, akkor nincs szükség tápoldatra, mert a bomlása során termeli a tápanyagot, és nem égeti ki a növényeinket. Én inkább a biokertészet híve vagyok, ezért mindenképpen ezt a megoldást javaslom.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://komlosmedia.blog.hu/api/trackback/id/tr9115756312

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása