2020. május 07. 10:09 - Lóczi Dóra

Véradás


Városunkban rendszeresen vannak véradások. A helyet a Szociális Szolgáltató Központ biztosítja erre az igen fontos programra. A közelmúltban újra invitálták a véradókat és szép számban jelentkeztek is a felhívásra.

muv_05.jpg
Kovácsné Csiszár Klárát, az intézmény vezetőjét kérdeztük:


A Magyar Vöröskereszt rendszeresen végez véradást a Szociális Szolgáltató Központban. Ebben a helyzetben, gondolom, még jobban ügyelnek a megfelelő körülmények biztosítására?


Így van, nagyon odafigyeltünk, hogy a higiéniai eszközöket biztosítsuk a véradás időtartamára. Ahogy belépnek a véradók az ajtón, mindjárt egy fertőtlenítős lábtörlőre lépnek, utána védőkesztyűt és szájmaszkot biztosítunk nekik, kettesével jönnek be az épületbe, és természetesen a véradás kezdete előtt nagyfertőtlenítés is történt.


Mégis örömmel állapíthatjuk meg, hogy egyre nagyobb az érdeklődés, hiszen szép számmal érkeztek az önkéntesek?


Valóban, és ennek nagyon örülünk. Bár mostanában emelkedő tendenciát mutat a véradási készség, és most is szép számmal érkeznek. Én magam is véradó vagyok, és mindenkit invitálok, remélem, a vírushelyzet sem veszi el senki kedvét a véradástól.


Mire kell figyelni a véradást megelőzően, az evést, ivást illetően?


Mindenképpen javaslom, hogy előtte egyen és igyon sokat mindenki. Bő folyadékra van szükség ahhoz, hogy könnyen le tudják venni a vért, ezen kívül, ha vannak gyógyszerei, azokat is beveheti, ugyanis bizonyos  gyógyszerek szedése mellett nyugodtan lehet vért adni.


Mi az, amit az első véradóknak mondana, hiszen láttam, hogy egészen fiatalok is érkeztek?


Bátran jöjjenek, nem fáj, és utána jól fogják magukat érezni, felfrissül a vérük.


Most különösen figyelnünk kell arra, hogy az immunrendszerünk megfelelő állapotban legyen. Kell-e tartani attól, hogy véradás után esetleg gyengül a védekező képességünk?


Nem. A véradás nem gyengíti az immunrendszerünket, sőt, leadjuk a fáradt vért, ezáltal új,felfrissült vér kerül a szervezetünkbe.


Milyen gyakorisággal adhat valaki vért?


56 napnak kell eltelnie két véradás között, de nőknek 4-szer, férfiaknak pedig 5-ször ajánlott egy évben.


A Szociális Szolgáltató Központ munkatársai érintkeznek a leginkább veszélyeztetett korosztállyal, mennyire biztosított a munkatársak számára a megfelelő védőeszköz?

Mindenkinek biztosítva van, bármennyire van szüksége. Lehetőség van arra, hogy napjában többször is cseréljék a kollégák. A fenntartó által biztosítottak a védőruhák, illetve a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóságtól is kapunk hetente szájmaszkot és gumikesztyűt.


Nemrégiben beszélgettünk arról, hogy megnövekedett a feladatok száma, a továbbiakban is ki tudnak elégíteni minden igényt?


Igen még mindig, persze egy picit mindig több a jelentkező, akinek a segítségünkre van szüksége, de egyelőre a kapacitásunk még elegendő.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://komlosmedia.blog.hu/api/trackback/id/tr8715667666

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása