2020. május 04. 10:56 - Lóczi Dóra

Koronanapló – 10.

Ma megkezdődnek az írásbeli érettségi vizsgák a Jankóban is Sajnos a koronavírus járvány az érettségizőket is olyan helyzetbe hozta, amire gondolni se mertünk. Nincs ballagás, nem tudnak egymástól és az iskolájuktól normálisan elbúcsúzni és az érettségi is máshogy zajlik, mint szokott. A Jankó János Általános Iskola igazgatójával és a végzős diákok osztályfőnökével beszélgettünk.

erettsegi_02.jpg
Bohácsné Nyiregyházki Zsuzsanna, iskolaigazgató


Normál esetben most éppen a 12. évfolyam ballagására készülnénk, de szinte üres az iskola épülete. Hogyan készülnek az érettség vizsgákra ebben a rendhagyó helyzetben?

Természetesen online. Digitális tanulási munkarend van, március 16-óta. A szaktanárok kiscsoportokban foglalkoznak a diákokkal. A zárás megtörtént, de az utolsó pillanatig folyamatosan arra törekszenek, hogy az írásbeli érettségi vizsgákat sikeresen tudják teljesíteni.

A vizsgák időpontja változatlan, milyen körülményeket kell ehhez biztosítani az intézményben?

A törvény szerint legfeljebb 10 tanuló lehet egy tanteremben, ez nálunk teljesen megoldható, hiszen üres az iskola, és csak egy osztály érettségizik. Tehát öt, legfeljebb 6 diák lesz egy időpontban, egy tanteremben. A pedagógus kollégák rendelkezésre állnak. Természetesen pedagógus kérésére a krónikus betegségeket figyelembe vettem, aki érintett ebben, azt nem osztottam be felügyelő tanárnak.

Milyen óvintézkedéseket kell tenni? Kapnak a gyerekek védőfelszereléseket?

Hetek óta fertőtlenítjük az épületet, igyekszünk nagyon odafigyelni azokra az óvintézkedésekre, amiket a hatóságok kérnek. A gyerekek maszkot kapnak, aminek nem lesz kötelező a viselése, a diák dönti el, hogy szeretné-e viselni. A pedagógusok maszkot és kesztyűt is kapnak. Folyamatosan fertőtleníteni fogunk, és természetesen mindenkit felkészítünk az érettségi lebonyolításáról, az óvintézkedések betartásáról, a beléptetésről. Nem egy bejáraton jönnek, csúsztatott időben engedjük őket be, és azonnal a vizsgaterembe
mennek.

A diákokkal ezúttal kísérők sem érkezhetnek?

Az írásbeli érettségi vizsgákra egyébként is szigorú szabályok érvényesek, eddig sem engedtünk be senkit az épületbe, most sincs ez másként. A digitális oktatás az érettségi vizsgák idején, 3 napig szünetel, hiszen a kollégák itt fognak helyt állni.

erettsegi.jpg

Samu Tünde, osztályfőnök

Gondolom ballagtató osztályfőnökként még ilyen eset nem volt, hogy sikerült ezt a gyerekekkel  elfogadtatni, illetve hogy sikerül bennük tartani a lelket ebben a helyzetben?

Elég nehéz volt nekik elfogadni, habár az elején nagyon aktívak, lelkesek és ügyesek voltak, csak 1-2 hét elteltével kezdtek rádöbbenni arra, hogy nem lesz ballagás, és nem tudnak többet összejönni. Onnantól kezdve kellett igazán tartani bennük a lelket. Mindenki kivétel nélkül szeretne iskolába jönni, még azok is, akik esetleg kevésbé szerettek. Folyamatos, napi kapcsolatban vagyunk, szinte állandóan jönnek a kérdések, hogy mi, hogyan lesz. Próbáljuk egymást biztatni, nyugtatni. A legfontosabb, hogy a tévhiteket, álhíreket ne vegyék figyelembe, és talán ez a legnehezebb is.

Mennyire sikerült felkészülniük az előttük álló megmérettetésre?

Szerintem pont úgy felkészültek, mint az eddigi osztályok. Mindenki megtesz mindent online verzióban, talán még egy kicsit többet is tudunk adni bizonyos szinten nekik. Próbáltuk a csoportokat úgy összeállítani, hogy a legjobban tudjunk haladni az anyaggal, nem volt egyszerű, hiszen egy órai anyagot mondjuk, négy óra alatt tudunk ilyen módon átvenni. A tanítási idő reggel 8-tól délután 4-ig tart, de gyakran előfordul, hogy akár az esti órákban is hívnak, hogy ők most szeretnének felelni.

Bár a helyzetnek köszönhetően a közösség szétbomlott, de talán mégis van közösségformáló ereje ennek a helyzetnek, hiszen a bajban mutatkozik meg, hogy jobban összetartanak.

Ez teljesen így van. Egymással is folyamatosan tartják a kapcsolatot. Mindenkinek hiányzik a személyes jelenlét nyilván, de tulajdonképpen elveszett gyerek, akiről nem tudunk semmit, olyan nincsen.

Hogyan lehet megszervezni a gyerekek jövőjét, a továbbtanulást?

A felvételi lapokat még a veszélyhelyzet beállta előtt leadtuk. Azoknak a gyerekeknek már megvan a további útjuk. A gond inkább azokkal van, akik szakmát szeretnének tanulni a továbbiakban, mert azokba az iskolákba most kellene leadni a jelentkezési lapokat, de az iskolák nem működnek úgy, ahogy normál esetben működnének. Ott szerintem csúszni fognak a határidők.

Milyen a gyerekek aránya a továbbtanulást illetően?  

Szinte senki nem fejezi itt be a tanulmányait, az osztálynak körülbelül a 20%-a jelentkezett felsőoktatási intézménybe, a többiek szakmát tanulnak. 

82082212_2935255403185714_6719542923764957184_o.jpg

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://komlosmedia.blog.hu/api/trackback/id/tr8415658828

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása