2020. május 04. 13:23 - Lóczi Dóra

Koronanapló – 11.


A Szociális Szolgáltató Központ vezetőjét kérdeztük a jelenlegi helyzetben kialakított változásokról

muv_05.jpg
Kovácsné Csiszár Klára, intézményvezető


A koronavírus kapcsán különböző intézkedéseket kellett bevezetni, így volt ez a Szociális Szolgáltató Központ bentlakásos intézményében is. Mik voltak ezek?

A miniszterelnök úr bejelentése után, Zsura Zoltán polgármester úr is bejelentette a korlátozó intézkedéseket, amelyek a Tótkomlósi Szociális Szolgáltató Központot és intézményeit is érintette. A bentlakásos intézményben már ezt megelőzően, március 8-án központilag elrendelték a látogatási tilalmat, ugyanis ez a vírus zárt  közösségben sokkal gyorsabban terjed és az idős, 65 év feletti korosztály fokozottan veszélyeztetett. De ennél szigorúbb intézkedésekre is szükség volt, most már csomagot sem tudunk fogadni, mert azok felületén is bejuthat a vírus az intézménybe. Kicsit nehezen viselik ezt a lakók, de megértik.

Hogy befolyásolta ez a nappali ellátást?

A nappali ellátásban március 16-tól rendkívüli szünetet tartunk, ami azt jelenti, hogy ellátottjainkat otthonukban látjuk el. Ennek az ellátásnak a tartalma nyilván kevesebb, hiszen akik bejártak, azok itt étkeztek, tisztálkodtak, és foglalkoztattuk őket. Most otthonukban az étkezést kiszállítással biztosítjuk, illetve a szükséges bevásárlásokat, beszerzéseket próbáljuk nekik szolgáltatni. A bezárás, az egyelőre határozatlan ideig, visszavonásig szól.

Ezt a házi segítségnyújtást most kiterjesztették, hiszen nem csak az ellátottaknak segítenek ilyen módon, hanem gyakorlatilag bárkinek, aki erre jogosult. Kik azok, akik kérhetik ezt a segítséget?

Igen, egyre nagyobb igény van erre. Általában 65 év feletti, egyedülálló személyek igényelhetik, akiknek nincs a településen élő hozzátartozójuk, illetve nem tudja a hozzátartozó ellátni őket. Egyelőre bírjuk kapacitással, bízunk benne, hogy ez így is marad.

Fontos kérdés, hogy mivel ők nem az intézmény ellátottjai, kell-e nekik ezért térítést fizetni, vagy térítésmentesen vehetik igénybe?

A szolgáltatásunkat, ami a legszükségesebb élelmiszerek, tisztítószerek beszerzésével jár, a legközelebbi  beszerző helyről, térítésmentesen biztosítjuk. Ha étkezést igényel valaki, azt az ételadag árában tudjuk biztosítani, de ingyenes kiszállítással.

Az intézmény a legkisebb korosztállyal is foglalkozik, hiszen a bölcsőde is az intézményhez tartozik. Hogyan működik most a bölcsőde Tótkomlóson?

Igen, polgármester úr március 18-tól ott is rendkívüli szünetet rendelt el, az ügyelet megtartásával. Az ügyeletet néhány gyermek veszi igénybe, de úgy gondolom, hogy az idő múlásával többen is lesznek. Az étkezést minden igénylő számára biztosítjuk.

A védekezés fontos eleme a megfelelő védőfelszerelés. Rendelkezésre áll-e a szükséges mennyiség?

Időben beszereztük a védőkesztyűket, a maszk viszont országos hiánycikk volt. De sikerült ezt a problémát is megoldanunk, két önkéntes varrja számunkra a maszkokat, amit ezúton is szeretnék megköszönni György Józsefnének és Tóth Istvánnénak. Van még egy önkéntesünk, Takács Olga, aki az ételkiszállításban segít nekünk napi szinten, neki is köszönjük szépen.

Van-e arra lehetőség, hogy akinek ideje, lehetősége engedi, önkéntes munkával segítse az intézményt? 

Igen, vannak is jelentkezők, akiket felírtunk, és amint úgy alakul a helyzet, hogy szükségünk lesz a segítségükre, keresni fogjuk őket.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://komlosmedia.blog.hu/api/trackback/id/tr6015659066

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása