2020. április 20. 10:45 - Lóczi Dóra

Koronanapló 1.

A távoktatás, beiratkozás menete a tótkomlósi oktatási intézményekben

A koronavírus járvány az egész életünket átalakította, a Komlósi Média munkatársai végig járták a különböző intézményeket városunkban, hogy tájékoztathassuk Önöket a jelenlegi helyzetről. Először az iskolaigazgatókkal készített riportokat olvashatják, hiszen az iskolabezárások teljesen átalakították a családok életét. A pedagógusoknak új módszerek kidolgozásával kell megfelelniük a jelenlegi helyzetnek.

 blog_012.jpg

Laukó Zsuzsanna, iskolaigazgató - Szlovák Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola és Óvoda

A március 16-n bevezetett távoktatás mindenkit váratlanul ért.  Felkészületlenül érte a pedagógusokat és bizony a szülőket is. Hogyan sikerült megoldani, mik az eddigi tapasztalatok?

Március 16-án egyébként sem lett volna az iskolánkban tanítást. Ezt a napot jelöltük ki a munkatervünk alapján, a tavaszi nevelési értekezletre. Mivel a szülők tudták, hogy ezen a napon nincs iskola, ezért ez lett az a nap, amikor felkészültünk a távoktatásra. Kihívás volt ez számunkra, megmondom őszintén, kicsit valóban váratlanul ért bennünket, mert előző hét csütörtökön még az Oktatási Hivataltól olyan levelet kaptunk, hogy az iskolák nem zárnak be egyelőre, aztán a hétvégén fordult a kocka, és gyorsan kellett cselekedni. Az alsó tagozatosok úgy döntöttek, hogy a Facebookon, zárt csoporton keresztül fogják a gyerekekkel tartani a kapcsolatot. Velük ugye nehezebb a helyzet, főleg a legkisebbeknél, hiszen az írás-olvasás távoktatásban azért elég nehezen megoldható. Felső tagozatban pedig egyik kolléganőnk, Pataki Aliz javaslatára kipróbáltuk a Classbox rendszert, ugyanis nálunk nincs KRÉTA. Mi a MozaNaplón keresztül értékeljük a gyerekeket, és akkor a MozaNaplónak még nem volt olyan felülete, amelyen lehetőség lett volna távoktatásra. Így a Classboxot választottuk. Regisztrálni kellett a pedagógusoknak, a gyerekeknek és a szülőknek is. Így néhány hét elteltével azt mondhatom, hogy talán most már mindenki hozzászokott ehhez az oktatási formához. Valóban az elején a gyerekek úgy élték meg ezt a helyzetet, hogy ez egy előre hozott tavaszi szünet, de most már kapjuk a visszajelzéseket és működik a rendszer. Bízunk benne, hogy jól fogjuk tudni lezárni ezt a tanévet. Nagy szerencse egyébként, hogy 7 hónapot már végig tanítottunk, mert ha egész évben kellene ilyen távoktatási formában tanítani, én úgy gondolom, hogy azért ez még nem lenne olyan hatékony, mint a személyes kapcsolat. Az nagyon hiányzik jelen helyzetben.

A jövő tanévet is meg kell alapozni, itt a beiratkozás ideje. Hogyan sikerült ezt megoldani ebben a különleges helyzetben?

Április 24-ig tart a beiratkozás, és 27-ig kell kiértesítenünk a szülőket. Mivel nemzetiségi iskola vagyunk, ezért nálunk csak személyesen lehet beiratkozni. Természetesen úgy, hogy a szülő előzetesen telefonon vagy e-mailen keresztül egyeztet velünk időpontot, és körülbelül fél órás időbeosztással kizárólag egy szülőt engedünk be egyszerre az iskolába, a megfelelő higiéniai körülményeket betartva.

A leendő elsősök minden évben el szoktak jönni, megismerkedni az iskolával. Erre most van-e mód, vagy csak a szülő jöhet?

Sajnos erre most nincs lehetőség, egy szülőt tudunk beengedni az iskolába családonként. Kértük is a szülőket, hogy most ne hozzák a gyerekeket. Én úgy gondolom, hogy mindkét óvodából voltak már itt a gyerekek, ismerik az intézményt, hiszen sokan jártak ovifocira is hozzánk, tehát nem idegen helyre jönnek. Bízunk benne, hogy szeptembertől már elindul a normál oktatás, és akkor néhány napot adunk majd arra, hogy jobban megismerkedjenek az intézménnyel.

 blog_014.jpg

Bohácsné Nyiregyházki Zsuzsanna, iskolaigazgató - Jankó János Általános Iskola és Gimnázium

Hogy sikerült ebben a különleges helyzetben megoldani a távoktatást, itt a Jankó János Általános Iskola és Gimnáziumban?

Bízom benne, hogy ügyesen, legalábbis a saját tapasztalatom az, hiszen én is tanítok. Többféle platformon dolgoznak a kollégáim, ki messengeren, ki viberen, ki classroomon, és nem is sorolom tovább. Van olyan is, akinek házhoz viszik a feladatokat, mert nincs internetelérése, vagy a családban nem tudják használni az internetet. Minden kreativitásunkra szükség volt, és van is. Bekapcsolódtak a gyerekek, de innen is üzenem azoknak, akik elmaradnak egy-egy leckével, hogy ne feledkezzenek meg azok pótlásáról!

Eközben az iskolában továbbra is folynak a munkálatok. Mi történik most éppen, amikor a gyerekek nincsenek az épületben?

A fertőtlenítő takarítás megtörtént, most éppen a külső körletben folynak munkálatok, hiszen tavasz van, az ültetések, vetések ideje, próbáljuk rendbe hozni az udvart. Füvet és növényeket szeretnénk telepíteni, és bízom benne, hogy mire a gyerekek visszajönnek, addigra szép, füves udvar fogja őket várni.

Megkezdődött a beiratkozás is. Hogyan írathatják be a szülők a leendő elsősöket?

Igen, valóban megkezdődött.  Úgy gondolom, hogy kicsit hátrányos helyzetből indulunk. Törvény adta lehetősége más intézményeknek, hogy hamarabb kezdjék el a beiratkozást, hozzánk pedig, akik nem iratkoztak be sehová, automatikusan felvételre kerülnek. De, önállóan is be lehet iratkozni, közzétettük az iskola facebook oldalán illetve a honlapunkon, a KRÉTA felületen keresztül. Aki ügyes és leleményes, az meg fogja találni. Aki nem, az 28-30 között kérhet tőlünk időpontot, és megoldjuk a személyes találkozást. Természetesen egyesével fogadjuk a szülőket.

Külön ejtsünk szót az érettségizőkről, hiszen ők igen nehéz helyzetben vannak.  Részleteket még nem tudunk, de hogyan tudnak ők felkészülni erre a nagy megmérettetésre?

Bízom benne, hogy otthon, önállóan is, de kis csoportokban foglalkoznak velük interaktív módon, illetve különböző platformokon. Mindenképpen azon vagyunk, hogy az érettségit sikeresen le tudjuk bonyolítani, bármilyen módon. Izgatottan várjuk a híreket, reméljük, hogy most már hamarosan kiderül, hogy milyen módon fognak lezajlani az érettségi és felvételi vizsgák, hiszen erre nekünk is fel kell készülnünk.

 blog_013.jpg

Krcsméri János iskolaigazgató – Tótkomlósi Alapfokú Művészeti Iskola

A zeneiskolában is különleges munkarendben dolgoznak. Az elméleti órákat talán még könnyebb megvalósítani, de hogy tudják ezt megoldani a hangszeres órákkal?

Igen, március 16. óta új munkarend van a mi intézményünkben is. Összeültünk, tervezgettünk, és én úgy gondolom, most, hogy már eltelt egy hónap, a körülményekhez képest sikerült megszerveznünk az online oktatást, folyamatosan dolgozunk, és folyik a tanítás. A szolfézs feladatokat különböző alkalmazásokat használva töltik fel a tanulók, a hangszeres óráknál pedig a legjobban a messenger és a videohívás vált be nálunk. Természetesen előre egyeztetjük az időpontokat, ahogy a gyerekek be tudták osztani az idejüket. Úgy gondolom, hogy zökkenőmentesen folyik az oktatás. Külön kiemelném, hogy rendkívül partnerek ebben a szülők is. Persze előfordulnak kisebb fennakadások, vannak például olyan gyerekek, akiknek nincs otthon zongorájuk, ott a tanárnő különböző elméleti feladatokkal látja el a tanulókat. De nagyon pozitívan állnak hozzá a kollégák is, a szülők is, és a növendékek is.  Ez egy új helyzet, nagyon érdekes ezt kipróbálni, de nagyon várjuk már a személyes találkozásokat  és azt, hogy újra a régi kerékvágásban folytatódjon tovább az oktatás.

Lát-e arra esélyt, hogy a jövőben beiktassanak hasonló módszereket a zeneoktatásban?

Én úgy gondolom, hogy a művészeti oktatásban a legfőbb feladat a személyes kontakt. Ez egy kényszerhelyzet, amit kezelnünk kell, de ez nem pótolja a személyes találkozásokat. Lehetnek olyan körülmények, hogy erre az oktatási formára is sor kerülhet, de a művészetoktatás alapvetően nem így működik.

A nagyobbaknál biztosan könnyebb így dolgozni, de a kisebbeknél, ahol még a zenei alapokat sajátítják el a gyerekek, hogyan tudják ezt megoldani?

Ez így igaz. Természetesen a nagyobbaknál, ahol kialakult már egy munkarend, egy gyakorlási rend, ott lényegesen könnyebb dolgunk van. De személyes tapasztalatom is és a kollégáim is beszámolnak erről, itt is rendkívül fontos a szülők hozzáállása. Segítik, biztatják, motiválják a gyerekeket, a tanárokkal együtt, így elmondhatom, hogy nemcsak hogy szinten tartjuk a gyerekeket, hanem haladunk is velük.

Messze van még a tanév vége, de tekintsünk előre. Mi várható, hogyan folyik majd a zeneiskolai beiratkozás?

Hagyományosan a zeneiskolai beiratkozás az évzárót követő két napon szokott történni. Természetesen közzétesszük majd a különböző csatornákon ennek idejét és módját, alkalmazkodunk az éppen aktuális helyzethez.

 

A riportot lejegyezte Lóczi Dóra

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://komlosmedia.blog.hu/api/trackback/id/tr7015625416

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása