2021. május 04. 11:13 - Lóczi Dóra

Kerékpárút átadás

A „Tótkomlós kerékpárforgalmi hálózatának fejlesztése” elnevezésű projektzáró rendezvény után kértük fel rövid értékelésre Zsura Zoltán János polgármestert, illetve az egyéb beruházásokról, távolabbi tervekről is kérdeztük.

176582832_4169990093045566_680861032385676087_n.jpg

Polgármester úr! Néhány hónappal ezelőtti beszélgetésünket azzal zártuk, hogy várjuk már azt a pillanatot, amikor végigmehetünk a tótkomlósi kerékpárúton. Ez most megtörtént! Hogy értékeli az elmúlt néhány hónapot, illetve ezt a projektet?

Összefoglalva: elég mozgalmas és nehéz hónapokon vagyunk túl. Hála Istennek azonban a végeredmény magáért beszél, elkészült a kerékpárút. Voltak olyan pontok, amikor én sem voltam benne teljesen biztos, hogy a végére jutunk, de végül minden nehézségen átlendültünk. Most már úgy gondolom, a lakosság is megnyugodhat, hiszen Tótkomlóson, a Békéscsaba-Makó vonalon egy modern, jól használható, kényelmesen kerékpározható út készült el. A lakosság köréből érkeznek az észrevételek, - nagyrészt a közlekedésnek a módjával kapcsolatban, hiszen ez egy kombinált kerékpáros és gyalogosforgalmi út, és ehhez még egy kicsit hozzá kell szoknunk, de úgy gondolom ez is meg fog történni előbb-utóbb.

Egy igen komoly beruházás még mindig folyamatban van. Egyre szemmel láthatóbb változások történnek a Komló épületén. Ezzel kapcsolatban miről tud nekünk beszámolni?

A Komló Szállón belül folyamatosan történnek az átépítési munkálatok. Nemrégiben jártam bent az épületben, ott már igen komoly változások vannak. Már jól láthatóan kialakultak azok a helyiségek, amik az inkubátorház alapját képezik majd. De a lakosság is észlelhetett változásokat a napokban, hiszen lebontották a palafedést, ami már nagyon el volt öregedve, több helyen be is ázott. Ennek a felújítása folyamatban van. A másik, amit többen észrevehettek, hogy a Komló épületének nyílászárói kivétel nélkül megújultak, és a mai kornak, és energetikai előírásoknak megfelelő, fából készült ablakok és ajtók kerültek a régiek helyére. A következő látványos lépés a külső homlokzat és az oldalfalak feljavítása, valamint a külső burkolat és festés lesz. Úgy gondolom, hogy az inkubátorház kialakítása jó úton halad, a kivitelezők a legfrissebb egyeztetések alapján inkább előrébb tartanak, minthogy késnének. Reméljük, hogy erről hamarosan fogunk tudni konkrét információt is szerezni, mert el fogunk érni egy olyan mérföldkőhöz, amikor majd ők beszámolnak erről.


Egy kérdés erejéig térjünk vissza a kerékpárúthoz! Említette a záró rendezvényen, hogy tervben van egy újabb kerékpárút kiépítése. Mennyire van esély arra, hogy az Orosháza-Mezőhegyes vonalon is kialakításra kerüljön egy ilyen biztonságos közlekedési mód?

177165745_4169990016378907_1332841546421386267_n.jpg
Esélyeket még nem latolgatnék, már csak azért sem, mert nem tudjuk, mikor kerülnek kiírásra azok a TOP Plusz-os pályázatok, amiket mostanában alpolgármester úrral tanulmányoztunk. Az orosházi járáson belül is több egyeztetésen vagyunk túl. Azt el kell, hogy mondjam, hogy ebbe a pályázati csomagba, amely a 2021 és 2027 közötti időszakról szól, és Európai Uniós támogatások vannak benne, egymilliárd hetvenmillió forinttal igyekszünk
bekerülni. Ebben 270-300 millió forintunk van útfelújításra. Bízunk benne, hogy hamarosan arról tudunk majd beszámolni, hogy ezek az egyeztetések, tárgyalások milyen stádiumban vannak.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://komlosmedia.blog.hu/api/trackback/id/tr316521880

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása