2020. október 22. 11:55 - Lóczi Dóra

Amikor egy álom valóra válik

Horváth István testépítő abszolút világbajnoki címmel büszkélkedhet. Arról beszélgettünk vele, hogy mi inspirálta a versenyzésre, és milyen tervei vannak a jövőre nézve.

blog_11_02.jpg

A kisfiúk álma szokott lenni, hogy erősek, izmosak legyenek. Így voltál ezzel te is annak idején?

Igen, már gyerekkorom óta vonzott ez a világ. 10 évesen a Rambo filmek és Schwarzenegger filmek rajongója voltam, innen indult az egész testépítő karrierem.

Az egy kicsit sem vetett vissza, hogy viszonylag alacsony termeted ellenére ebben a világban megtalálhatod a helyed?

Nem, mert az alacsonyaknak annyiból egyszerűbb a dolguk, hogy jobb összképet tudnak mutatni. Nem kell rájuk akkora izomtömeg, mint mondjuk egy 190 centis emberre, egyszerűbb felépíteni, a színpadon jobban mutat. Ha
mondjuk, 80 kg-ot visz az ember 170cm magasan, az már elég jól tud mutatni a színpadon.

Mennyire tudatosan készültél erre a sportra? Milyen segítséggel kezdtél neki?

Eleinte csak barátokkal, hobbi szinten kezdtük. Az első 8-10 év tényleg csak hobbi volt. Egy 5 éves kihagyás is volt, amikor a kislányom született. Aztán 2014-től kezdtem versenyszerűen foglalkozni a dologgal.

Mi a cél, amit az ember elérhet ebben a sportban? Mi az, amit most éppen építesz?

Nekem mindig az volt az álmom, hogy világbajnok legyek, és ez tavaly sikerült is. Nem csak világbajnok lettem, hanem abszolút világbajnok, és profi státuszt is nyertem az IBFA Szövetségnél. Ez volt a legnagyobb álmom. De ezen kívül van még több szövetség, és most, hogy már pro-kvalifikált is vagyok, így olyan versenyeken is szeretnék indulni, csak oda nagyobb izomtömeg szükséges. Ez a további tervem.

Melyek azok a legnagyobb eredmények, amiket elértél az utóbbi években, hónapokban?

Tavaly a Fitt parádén sikerült abszolút bajnoki címet nyernem, több nemzetközi nagyversenyen lettem abszolút bajnok, és hát a legnagyobb kihívás az Olaszországban rendezett IBFA világbajnokság volt, ahol megnyertem a saját kategóriámat, majd az abszolút bajnoki címet és a pro-státuszt is.

Ez a sport nem csak edzést igényel, hanem speciális életmódot is. Mi az, amire különösen oda kell figyelned?

Nem csak a versenyszezonban kell odafigyelnünk magunkra, hanem az év 365 napján. Sokan azt hiszik, hogy a verseny előtt diétázunk 2-3 hetet, de ez nem erről szól. A táplálkozás, az nekem „off szezonban” is 70-80%-os tisztaságú. Ilyenkor, versenyszezonban pedig minden napom egyforma. Háromnegyed 4- kor kelek és aerob edzéssel indítok. Napi 6-8 étkezés van, kizárólag hal, marha, csirkemell, nagyon minimális szénhidrát, sok zöldség, lenmagolajos magvak, ezeket fogyasztjuk, és emellett természetesen kőkemény edzések vannak.

A testépítéssel kapcsolatban is gyakran felmerül a kérdés, hogy mennyire egészséges sport, mennyire tudsz odafigyelni az egészségedre az aktív sport mellett?

Hobbi szinten lehet ezt nagyon szépen felépíteni, de amikor versenyez az ember az nagyon megviseli a szervezetet. A folyamatos felkészülés, rengeteg edzés, a szigorú diéták, nulla szénhidrátos napok, ezek nagy megterhelést jelentenek a szervezetnek.

Mennyire tudod átadni a tudásodat másoknak? Van erre igény? Mennyire vonzza a fiatalokat ez a sportág?

Hála Istennek Tótkomlóson dolgozom, mint személyi edző Nagy Gábor edzőtermében, és azt látom, hogy van rá igény. Egyre több fiatal jár az edzőterembe, és hozzám is. Ha bejön valaki, akkor szívesen segítek bármiben, mert jó látni, hogy nem az utcán csellengnek a fiatalok, hanem a sporttal foglalkoznak.

Mennyire érinti a versenyeket a koronavírus, mire készülsz most?

Érinti, hiszen még ebben a szezonban az NAC VB lett volna a főverseny, ami Hamburgban lett volna, és sajnos elmarad. De itthon lesznek még elég komoly versenyek, például a Fittparádé, KRIKO Kupa, Superbody, és idén először a WABBA szövetség behozta az országba a Hercules kupát, ami eddig mindig külföldön került megrendezésre. Ez elvileg nemzetközi verseny, de jelen helyzetben azt még nem tudjuk, hogy megvalósul-e? Szerencsére már sok országból jeleztek vissza, hogy tudnak jönni.

Tudjuk, hogy ennek a sportnak Amerika a hazája, mennyire vonz ez a világ Téged? Kapcsolatban vagy az ottani sportolókkal?

Amerikaiakkal nem igazán, de nagyon sok külföldi, főleg európai versenyzővel álltam már egy színpadon. Sok ismerősöm van testépítő körökben.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://komlosmedia.blog.hu/api/trackback/id/tr6416253890

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása