2020. augusztus 28. 09:45 - Lóczi Dóra

Fontos tudnivalók az egészségügyi ellátásról

Dr. Füzi Imre háziorvos a járvány helyzet miatt bekövetkezett változásokról és tudnivalókról tájékoztatta a lakosságot.

ab_001.jpg

Milyen változásokra számíthatnak a betegek az orvosi ellátás igénybevételét illetően?

Szeptember 16-tól megszűnik az a lehetőség, hogy telefonon, vagy e-mailben receptet illetve beutalót rendelhessen a beteg. Az e-recept nem szűnik meg, a korábban a járványhelyzet miatt rendszeresített postaládákba kell az írásos kérelmet bedobni. Kérjük felírni az adatokat, és hogy milyen gyógyszereket szeretne a beteg. Ezeket a rendelés végén az asszisztens adminisztrálja, és felküldi az elektronikus térbe az e-receptet. Ezek a receptek másnap kiválthatók. A beutalók továbbra sem lesznek elektronikusak, ezekért kérjük, hogy másnap személyesen fáradjanak be, vagy küldjenek megbízottat érte. Fontos változás, hogy a beutalókat a kórházak a jövőben csak úgy fogadják el, ha a beteg minden adata szerepel rajta. Ezért kérjük, hogy aki beutalót szeretne, és a postaládát használja, minden adatot tüntessen fel a kérvényen!

Tehát receptíratáshoz továbbra sem kell személyesen megjelenni, elég a postaládát használni. Az orvosi vizsgálatra hogyan kell jelen helyzetben időpontot kérni? Érvényes továbbra is, hogy telefonon kell  egyeztetni?

Igen, természetesen! Ezt kérjük is! Tehát telefonon egyeztetve, időpontra jöjjenek vizsgálatra! Azért történnek ezek a változások, mert a megnövekedett telefonforgalom miatt sajnos nem tudtuk tartani az időpontokat, és a betegek feltorlódtak a váróban, pedig épp ezt szerettük volna elkerülni. Így a jövőben jóval kevesebb  telefonhívásra számítunk, hiszen csak az időpont egyeztetések fognak telefonon történni. Természetesen emberek vagyunk, és előfordul, hogy aznap reggel derül ki, hogy éppen elfogyott a gyógyszer, ilyen sürgős esetben persze továbbra is lehet minket hívni, de arra kérünk mindenkit, hogy a rendszeresen szedett, háromhavi gyógyszer mennyiséget ne telefonon kérjük, ilyen esetekre használjuk a postaládát. Egyébként ez a folyamat már elindult, egy ideje már erre kérjük a betegeket, és jól működik a rendszer. Máris jóval kevesebb telefonhívás fut be, mint akár 3-4 héttel ezelőtt. A folyamatos, megtervezett, biztonságos betegellátást fogja szolgálni ez az  intézkedés, és én mindenkinek a segítségét és megértését kérem ez ügyben.

Egy új probléma is felvetődött, hiszen a vírus miatt többen itthon maradtak azok közül, akik külföldön dolgoznak, illetve élnek. Az ő biztosításukkal mi a helyzet? Hogyan vehetik igénybe az orvosi ellátást?

Tisztelettel szeretném felhívni mindenki figyelmét arra, hogy 2020. július 1-től komoly szigorítások történtek az ellátások ellenőrzésében. Kérem, hogy mindenki rendezze a biztosítási jogviszonyát, mert a jövőben, amennyiben valakinek piros lesz a TAJ száma, vagy külföldön biztosított, és kék TAJ szám jelenik meg, abban az esetben fizetős szolgáltatásként veheti igénybe még az alapellátást is. Egy háziorvosi vizsgálat ára 7.200,-Ft, egy rutin laborvizsgálat ára 18.000,- Ft, tehát nagy összegeket kell adott esetben fizetni, akár egy külföldön dolgozó magyar állampolgárnak is, ha nincs Magyarországon biztosítása. Azok a betegek, akik munkanélküliek és anyagi okok miatt nem tudják a TB járulékot fizetni, azok fáradjanak el a kormányablakba, és jelezzék ott, hogy ilyen  helyzetben vannak. A kormányhivatal és az önkormányzat együttműködve rendezik az ő TB járulékukat, és a biztosítási jogviszonyuk érvényes lesz. De az ő esetükben is igaz az, hogy ha nem sürgősségi ellátást vesznek igénybe, akkor fizetős útra terelődik az ellátásuk, amit előre kell kifizetni. Sürgősségi ellátás során természetesen továbbra sem fogjuk nézni, hogy érvényes-e a jogviszonya, de az új rendelkezés értelmében utólag ott is számlázásra kerül sor. Tehát mindenkit kérek, hogy járjon utána érvényes-e a jogviszonya, mert nagyon kellemetlen szituációk adódhatnak emiatt.

Elkerülhetetlen a kérdés, mire számíthatunk a koronavírussal kapcsolatban? Lesz-e második hullám?

Minden bizonnyal lesz. Fel kell rá készülnünk! Az utóbbi időben lazult a fegyelem, látom, érzem a hiányosságokat. Mindenképpen fegyelmezettebbnek kell lennünk a jövőben. Remélem, hogy településekre, járásokra szabva lesznek komolyabb szigorítások, de ami biztos, hogy a szájmaszk, és a távolságtartás továbbra is kötelező lesz.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://komlosmedia.blog.hu/api/trackback/id/tr9516179684

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása