2020. augusztus 11. 08:42 - Lóczi Dóra

Bartalos Tamás, az erősember

2020. július 18-án, a XV. Nemzetközi Szenior Úszóverseny programja keretében erősember versenyre is sor került a Rózsa Fürdőben. A verseny főszervezőjét, Bartalos Tamás erősemberrel beszélgettünk a  sportág jellemzőiről.

A délután folyamán a terep az erősembereké volt. Mit láthattak az érdeklődők?

Immár harmadik alkalommal rendeztük meg itt Tótkomlóson a Rózsa Fürdőben az erősember versenyt. A versenyszámok között volt rönknyomás. Ez egy 80kg- os rönk többszöri emelését jelenti. Volt ezen kívül pakolás, 150 és 200kg-os súlyokkal, kőgolyó pakolás állványra, ami 100 kg-os, és volt „koffercipelés”, ami kétszer 100 kg.

Honnan érkeztek a versenyzők? 

Az ország különböző részeiről, többek között Bács-Kiskun, Csongrád-Csanád és Borsod megyéből. A résztvevők 60-80%-a visszatérő versenyzőnk. 6 éve szervezem és bonyolítom ezt a versenysorozatot, és mindig vannak újak is hála az égnek. Évről-évre vannak fiatalok, akik kedvet kapnak ehhez a sporthoz.

Korábban aktív sportoló voltál. Mivel foglalkozol manapság?

Jelenleg is aktív sportoló vagyok, fekve nyomásban, erőemelésben és erősember sportban. A civil foglalkozásom is a sporthoz kötődik, hiszen edzőként, és kidobó emberként is dolgozom.

Mit jelent az, hogy erősember valaki? Milyen felkészülést igényel ez a sport? 

Többféle erősportot különböztetünk meg, akár a fekve nyomásról, erőemelésről, súlyemelésről, vagy  természetesen az erősember sportról beszélünk. Ez utóbbi talán annyival extrémebb, vagy veszélyesebb, mint bármilyen más erősport, hogy míg azokra egy edzőteremben fel lehet készülni, addig itt minden versenyen más versenyszámok vannak, és más versenykelléket használunk. Tehát nem tudja begyakorolni a versenyző otthon, vagy az edzőteremben hogyan kell egy adott eszközt emelni, hiszen a versenyen egy másik eszköz lesz. Itt alapvetően toló, nyomó, húzó, emelő gyakorlatok vannak, nagy súlyokkal. Tehát egy kardió bemelegítés után nem fokozatosan emelkednek a súlyok, hanem azonnal 100-200 kg-os súlyokat kell mozgatni. 

Mennyire népszerű ez a sportág a fiatalok körében?

Szerencsére egyre népszerűbb. Ez a sport valamilyen szinten show-jellegű, látványos elemekkel. Gondolok itt a kamionhúzásra, kőgolyó pakolásra, koffercipelésre, amiket egy átlagember egyáltalán nem, de még az erősportolókból is csak kevesen tudnak megcsinálni. Ez egy kihívás a fiatalok számára.

Milyen volt a mezőny ezen a versenyen?

Nagyon jó mezőny jött össze. Régi versenyzők és újak egyaránt részt vettek a versenyen.

Említetted, hogy a mai napig aktívan sportolsz. Milyen eredményekkel büszkélkedhetsz?

Fekve nyomásban többszörös magyar, Európa- és világbajnok vagyok, erőemelésben magyar bajnok, Európa-bajnokságon dobogós, erősember sportban magyar bajnok, valamint 2011-ben indultam Amerikában a világbajnokságon amatőr erősember kategóriában. Az persze egy másik világ. A mostani súlyom 120 kg, akkor 130 kg voltam, és szinte a legkisebb voltam a mezőnyben. Nagyon komoly versenyszámok voltak.

Talán azért is jó ez a sportág, mert viszonylag sokáig művelhető. Meddig lehet valaki ebben a sportban aktív?

Alapvetően minden sportnak megvan a maga kifutási ideje. Az erősportokban annyira nagy terhelésnek vannak kitéve az ízületek, hogy egy idő után már az egészség rovására mehet. A fekve nyomásban például akár 50-60 évesek is aktívan sportolnak. Erősember sportban ez a kor nem annyira jellemző, de 40 éves kor felett, a masters kategóriában azért vannak nagyon jó fizikummal rendelkező versenyzők is.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://komlosmedia.blog.hu/api/trackback/id/tr6916127486

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása