2020. június 10. 09:31 - Lóczi Dóra

Tavaszi megújulás a városban

Az alábbi információkat tudtuk meg a START Munkaprogram Mezőgazdasági Programjának keretében történő zöldségtermesztésről illetve a szociális munkaprogram felújítási munkáiról Mácsai Petra  igazgatási ügyintézőtől

blog_6_05.jpg

Itt a fóliasátor alatt már nagyon szépen nő a sárgadinnye, de megkezdődött a szabadföldi munka is. Mit ültetnek éppen?

Itt az Aradi úton az öt fóliasátor alatt, a sárgadinnye termesztés mellett, jelenleg 3000 m 2 -en fűszerpaprikát palántálnak a program dolgozói.

Mi alapján kerülnek kiválasztásra a növények, hogy adott esztendőben mit termesszenek?

Nagyon fontos a talaj sajátosságait figyelembe venni, emellett pedig a piaci igényeket is figyelembe kell, hogy vegyük a tervezés során.

Hány dolgozót foglalkoztatnak a program keretén belül?

A programban jelenleg 11 fő dolgozik.

Van egy másik telep is, a Makói úton. Ott mivel foglalkoznak jelenleg?

A Makói úton zöldbabot, zöldborsót, takarmánykukoricát, csemegekukoricát, spárgát, TV paprikát, paradicsomot, sütőtököt, burgonyát és vöröshagymát termesztünk.

Az eddigi tapasztalatok alapján, milyen évnek nézünk elébe? Mennyire sikerül majd megoldani például a locsolást?

Remélhetőleg a locsolással nem lesz gond, hiszen csepegtető berendezésekre is kaptunk támogatást, így ez a feladat nem lesz problémás idén. 

Azután pedig jön az értékesítés. Milyen piaca van ezeknek a növényeknek?

A megtermelt termények egy részét szociális alapon fogják kiosztani, és a piaci értékesítés mellett a napközi konyha is vásárolni szokott tőlünk.

Milyen a kereslet a piacon, a Komlóson megtermelt zöldségek iránt?

A lakosság előszeretettel vásárolja az önkormányzat által megtermelt zöldségeket, hiszen mindig friss, és igyekszünk a legjobb minőséget biztosítani. 

Nem csak a kertek és a közterek újulnak meg a tavasz során, hanem felújítási munkák is folynak a városban. A továbbiakban erről beszélgetünk. 

Miért vált szükségessé a Fő út járdaszakaszának a felújítása?

Az előző években már elkezdődött a térkő lerakása a Fő utcán, most ez folytatódott, hiszen a fák gyökerei szinte már járhatatlanná tették a járdát, valamint a csapadékvíz elvezetése szempontjából is szükségessé vált. 

Hol lesznek még hasonló munkálatok a város területén? Mely járdák fognak megújulni a program keretén belül?

A következő feladat a Ligetben található 300m hosszúságú útszakasz, ami a Békéssámsoni útról indul, és a színpadnál ér véget. Ennek a szakasznak tervezzük a kohósalakkal való feltöltését. Valamint a Gajdács utcán 300m hosszan járdaöntést is terveztünk a programban. 

A szociális munkaprogram elég szerteágazó tevékenységet végez. Milyen munkálatok lesznek, illetve vannak a város területén? 

A városban lakossági igények alapján folyamatos a csapadékvíz elvezetés, árkok profilozása, közút karbantartás és az illegális hulladéklerakó helyek felszámolása. Ezen kívül pedig a mezőgazdasági földút karbantartás az, amit
most még vállaltunk a szociális munkaprogramban.

A munkaerő biztosítása mellett milyen forrásból tudjátok biztosítani a különböző építőanyagokat? 

Az építőanyagok, az eszközök, valamint egy gréder (földgyalu) megvásárlása is szükséges a programban. Valamennyi beszerzését pályázati forrásból finanszírozzuk. 

Hány főt foglalkoztattok a programban? 

Mivel a szociális jellegű program feladatokat tekintve a leginkább összetett, ezért ebben a programban 25 főt foglalkoztatunk jelenleg. 

Mit lehet tudni arról, hogy mennyire lehet folyamatos az ő foglalkoztatásuk?

A dolgozók munkaviszonya 2021. február 28-ig tart, majd ezt követően továbbra is szeretnénk a szociális munkaprogramot továbbvinni.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://komlosmedia.blog.hu/api/trackback/id/tr1315742226

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása