2020. június 04. 09:27 - Lóczi Dóra

Túl az érettségin

Az érettségi vizsga mindig nagy izgalommal jár a diákok számára! Hát, még ha a felkészülési idő végén, heteken át otthonról kell tanulniuk a vizsgázóknak! Megkérdeztük e szokatlan helyzetről a legilletékesebbeket: Samu Tünde osztályfőnököt, illetve Klement Kiarát és Arató Jenőt a végzősök részéről.

blog_6_04.jpg

Egy érettségi nem kevesebb izgalommal jár az osztályfőnök számára sem, mint a tanulók számára. Hogy sikerült ezen túl lenni? Hogy értékeled az idei érettségit?

Az eddigi eredmények alapján úgy látom, hogy hozták a formájukat. Mindenki a képességeihez mérten teljesített. Vannak gyengébb dolgozatok, de vannak nagyon jól sikerültek is. Olyan is akad, aki rontott, és lesznek javító szóbelizőink is, de erre számítottunk.

Hogy viselték a gyerekek a vizsgát? Mennyire volt számukra megterhelő ez a jelenlegi helyzetben?

Mivel nekik ez az első érettségijük, bárhogy is alakult volna, mindenképpen egy új helyzetben lettek volna. Valóban az eddigiekhez képest egy picit más volt. A beengedés szabályok szerint zajlott. Viszont nem lehetett együtt „bandázni”, ami szerintem hiányzott nekik. De nem voltak annyira elkeseredve. Nem tudták, hogy mire számítsanak, hiszen nekik ez új helyzet volt. Azt sem igazán értik, hogy nekik miért csak írásbelizni kellett. Ami azért nagy könnyebbség, hiszen egy nap 4-5 tantárgyból szóbelizni azért nem könnyű.

A felkészülés hogy ment nekik, így, hogy az utolsó heteket az iskolán kívül töltötték?

Aki nagyon akart tanulni, felkészülni, az tudott is, aki pedig kicsit lazábbra vette, annak viszont látszik is az eredményein. Kevésbé tudtuk őket munkára fogni, hiszen nem ültek előttünk a padban.

Akkor a többség már felszabadult, de a szóbelizők továbbra is számíthatnak a segítségetekre?

Természetesen, továbbra is vannak online órák, ezt azért már mindenki komolyabban veszi. Próbáljuk őket felkészíteni, úgy tudásban, mint lelkileg, hiszen nem könnyű megszólalni egy ilyen helyzetben.

Lássuk, hogyan vélekednek a témáról a végzősök!

blog_6_03.jpg
Kicsit nyugodtabbnak tűntök, hiszen túl vagytok egy nagy megmérettetésen. Hogy éltétek át az érettségit?

K.K.: Elég nehéz volt, hiszen másfél hónapot kihagytunk az iskolából. A tanárok szerencsére a segítségünkre voltak, hiszen bármikor el tudtuk őket érni. Messengeren írhattunk nekik, vagy hívhattuk őket. A matekot például video hívással gyakoroltuk, a földrajzot Viber-en keresztül tanultuk. 

Az írásbeli előtt mindig mennek a találgatások a témákról. Idén mennyire volt meglepetés az érettségi vizsgák témája? 

A.J.: Őszintén szólva, én sokkal nehezebbre számítottam. A magyar az eléggé diákbarát volt. A matek meg tudott fogni, de a többi tantárgy számomra nem okozott igazán nagy nehézséget.

Volt-e számodra nagyobb meglepetés valamiből?

K.K.: A matek érettségi második felétől teljesen leblokkoltam. Ott kicsit elveszettnek éreztem magam. A történelem viszont tetszett! Károly Róbertről kellett esszét írni, amitől felcsillant a szemem, hiszen azt nagyon begyakoroltam.

Nektek lesz még szóbelitek, vagy az írásbelivel le is zárult számotokra az érettségi?

K.K. és A.J.:Egyikünknek sem lesz, átmentünk mindenből.

Hogyan tovább, mik a további terveitek?

A.J.: Számomra a vendéglátás a további terv, azon belül is a pincér szakma, így Békéscsabára megyek tanulni.
K.K.: Én egyetemre megyek, vidékfejlesztési agrármérnöki, esetleg élelmiszer mérnöki, vagy földtudományi kar.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://komlosmedia.blog.hu/api/trackback/id/tr3015739528

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása