2020. május 29. 11:12 - Lóczi Dóra

A járványhelyzet hatása a nemzetiségi programokra

A városunkban oly népszerű szlovák rendezvényekre és a közösség életére is komoly hatással van a kialakult járványhelyzet. Erről kérdeztük Laukó Zsuzsannát a Tótkomlósi Szlovák Önkormányzat elnökét.

blog_p002.jpg

Laukó Zsuzsanna

Ebben a különleges helyzetben hogyan alakultak a komlósi szlovákság programjai, rendezvényei?

Sajnos azt kell, hogy mondjam, hogy a március 15-e utáni programok mind elmaradtak. Előtte még megtartottuk a Szlovák bált, a klubfoglalkozásokat és az azokhoz kapcsolódó egészségügyi előadásokat is, valamint a Nőnapot is sikerült megtartanunk március elején. Azonban az áprilisi, Város Napjához kötődő, Dél-Alföldi Szlovákok  kulturális Találkozója és Kolbászverseny, sajnos elmaradt, és az óta sem tudtunk semmilyen rendezvényt, klubfoglalkozást, egészségügyi előadást megtartani. Bízunk benne, hogy a nyár folyamán ez meg fog változni, és az augusztus 20-hoz kötődő programokat meg tudjuk majd valósítani.

A nemzetiségi támogatásokban változások történtek. Hogyan érintette ez a komlósi szlovákok programjait, illetve a működést?

Sajnos igen! Az elmúlt hét folyamán hivatalos levelet kaptunk arról, hogy a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt-hez beadott,- kultúrára illetve táborokra megítélt összegeket - visszavonták. Ez azt jelenti, hogy sem a Komlósi Szlovákokért Alapítvány, sem az iskolai alapítvány, sem a Szlovák Önkormányzat, sem a Szlovák Szervezet a beadott kulturális programokra illetve táborokra, nem fogja megkapni a megítélt összegeket. Ahogy ezt gyorsan összeadtam, körülbelül 3-4 millió forintról van szó. Úgyhogy még gondolkodunk rajta, hogyan fogjuk tudni megvalósítani a nyári és őszi programokat, mert azokra sem kaptuk meg a támogatást. Még vannak lehetőségeink. Ebben az ügyben az Országos Szlovák Önkormányzathoz fordultunk, de még nem döntöttek a pénz sorsáról.

Jó hír azonban, hogy a Szlovák Régiós Központ épülete egy kicsit megújulhat.

Így van! Tavaly év végén, illetve január elején kiegészítő támogatásokra lehetett pályázni, főleg felújítások kapcsán. Meg is tettük ezt, és az Országos Szlovák Önkormányzat segítségével 9 millió forintot nyertünk el a Szlovák Régiós Központ felújítására. Ebbe az összegbe belefér a tetőszerkezet felújítása, a salétromosodás megszüntetése, illetve a hátsó tűzfal stabilizálása. A pénz már meg is érkezett, úgyhogy a következő lépés az árajánlatok bekérése a törvénynek megfelelően. Ez nem esik közbeszerzés alá, és építési engedélyre sem kötelezett, mivel bővítésre nem kerül sor. Van még ezekhez kapcsolódóan egy jó hírem. Azokból az összegekből, amit a kultúrára és a táborokra visszavontak, egy új pályázatot írtak ki, NEMZ-BER 20 kódszám alatt. Azok a
szervezetek, önkormányzatok, akik beruházási céllal tudnának úgymond „pénzt költeni”, 500 ezertől 2 millió forintig kérhetnek hangszerjavításra, épület  állagmegóvásra, különböző javítási munkálatokra, hogy a helyi vagy környékbeli kisvállalkozásokat támogathassuk. Ennek a beadási határideje június 5-e, úgyhogy még  megpróbálunk a Régiós Központ fűtés korszerűsítésére pályázni, illetve néhány nyílászáró cseréje sem lenne hátrány.

Nemzetiségi rendezvények kapcsán megfigyelhettük már, hogy kinőtte a komlósi szlovákság a Régiós Központ épületét. Szerepel-e a távolabbi tervek közt, hogy bővítsék valamilyen formában?

Igen, a következő lépésben az lenne a célunk, hogy az épületet meghosszabbítsuk, egészen a telek végéig. Illetve, hogy kialakítsunk L alakban egy nyitott színt, egy kisebb, fedett színpaddal. Öltözőkre, mosdóhelyiségekre is szükség lenne. Erre egyébként már elkészültek az előzetes tervek. Amikor a 9 millió forintra beadtam a pályázatot, akkor jeleztem, hogy ennek lesz majd még egy második fordulója is, mert szeretnénk ezt tovább folytatni. Bízzunk benne, hogy lesz majd lehetőség erre is pályázni.

Visszakanyarodva a programokra. Az augusztus 20-án szokásos Gasztronómiai Nap reményeink szerint már megrendezésre kerül. Mivel készülnek erre a programra? 

Sajnos, ahogy az előzőekből látszik, a pénzhiány miatt egy kicsit másképp kell majd gondolkodnunk. A tervek szerint augusztus 22-én a Ligetben, délután 1 órától lenne a Gasztronómiai Nap. Szerintem külföldi csoportokat most nem fogunk tudni hívni erre a rendezvényre, hiszen a határokon való átkelés egyelőre problémás, nem beszélve arról, hogy a különböző művészeti csoportok nem tudnak most próbálni sem. Megpróbáljuk a helyi csoportokkal megoldani. A főzésre pedig úgy készülünk, mint eddig, tehát bízunk benne, hogy a sok finomság azért megmarad. Mindenkit szeretettel várunk! A részletekről később fogjuk tájékoztatni a lakosságot.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://komlosmedia.blog.hu/api/trackback/id/tr4015728096

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása