2020. május 22. 13:23 - Baginé Szincsok Ilona

A Magyar Természet Napja

A Magyar Természet Napja (május 22.)

2015 óta minden évben május 22-én ünnepeljük a Magyar Természet Napját, melynek célja, hogy ráirányítsa a figyelmet a hazai természeti értékeink, valamint erőforrásaink megóvásának fontosságára.

A három hazai legnagyobb civil szervezet – a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület, a Magyar Természetvédők Szövetsége és a WWF Magyarország –  még 2014 decemberének közepén aláírásgyűjtésbe kezdett annak érdekében, hogy megerősítse a hazai természetvédelem helyzetét. A célok között szerepelt a Magyar Természet Napjának megalapítása, mellyel a hazai természeti értékeink fontosságára kívánják felhívni a figyelmet.

A választás május 22-re esett, mely világszerte a biológiai sokféleség világnapja is egyben. A kitüntetett nap a természeti értékeink iránti tiszteletet szimbolizálja, amelyen mindannyiunk közös kincsét, és jólétünk zálogát ünnepeljük: a természetet.

Gyakran esünk abba a hibába, hogy a természetet azonosítjuk egy szép idős fával, egy kellemes vizű tóval, egy aranyos állattal, a hétvégi kirándulással vagy horgászattal. Mindez valóban fontos, és a rekreációs értéket nem szabad lebecsülni, de amikor természetről beszélünk, ennél sokkal többről van szó.

A hamisítatlan „Pannon” tájak, a mezők, ártéri gyümölcsösök, széles rónaságok, legelők, szántóföldek, a gazdag élővilággal büszkélkedő erdeink és vizeink, dombjaink és völgyeink nem csupán a rendszeres természetjárók számára jelentenek értékeket.

Hazánk védett területei, nemzeti parkjai nemzetközi viszonylatban is kiemelkedő természeti értékeket: állatokat, növényeket, életközösségeket őriznek. A Kárpát-medence egyedi viszonyai miatt sok faj európai állományának is meghatározó részét őrizhetjük meg mi az utókornak. A természet védelme nem csak ezen értékek megőrzése miatt fontos.

Forrás: https://behir.hu/ma-van-a-magyar-termeszet-napja-ismerjuk-meg-az-orszag-het-csodajat

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://komlosmedia.blog.hu/api/trackback/id/tr2115712360

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása