2020. május 06. 09:12 - Lóczi Dóra

Koronanapló - 12.


A kulturális területen dolgozók sincsenek egyszerű helyzetben. Nem tarthatók rendezvények, a könyvtár ajtaja zárva… Az intézmény vezetőjét és munkatársait kérdeztük a jelenlegi helyzetről.

muvelodesi_03.jpg
Szathmári-Nagy Nikoletta - könyvtárvezető


A városi könyvtár ajtaja is zárva, de a munka most is folyik, mi történik éppen?


Igen, nyáron szokott lenni nálunk a nagytakarítás, de mivel ilyen áldatlan állapotban élünk most, ezért előrehoztuk. Két héten keresztül takarítottak a kollégák, mindent lefertőtlenítettek, lemostak, portalanítottak annak ellenére, hogy az olvasóink jelenleg nem jöhetnek be a könyvtárba.


Új szolgáltatást is bevezettetek, házhoz viszitek a könyveket. Mit kell tudni erről?


Ez egy olyan szolgáltatás, amivel hidat képezünk az olvasóinkkal. Tervezgetjük egy ideje, hogyan tudnánk biztonságosan megoldani a kivitelezést. Mivel a megyében több könyvtár is elindította ezt a szolgáltatást, velük konzultálva, mi is elindultunk és házhoz visszük a könyveket. Nekünk se jó zárt ajtók mögött lenni, az olvasóknak meg könyvre van szükségük. Tényleg nagyon hálásak, hogy gondoltunk rájuk, folyamatosan kapjuk a  rendeléseket. Az olvasók számára, annak ellenére, hogy már tavaszodik és megindultak a kerti munkák, mégis
nagy érvágás, ha nem jutnak könyvekhez. Nagyon örülnek, amikor kivisszük számukra és hála Istennek, minden korosztályból van érdeklődés. Van olyan gyerek, aki belekezdett egy sorozatba és hetente visszük neki az újabb részeket.


Milyen módon nyújthatják be igényüket az olvasók?


Mivel zárva tartunk, ezért online, a közösségi oldalon kereshetnek minket az olvasók. A Városi Könyvtár Tótkomlós facebook oldalunkon mindent leírunk lépésről lépésre és e- mailben a totkomlos.konyvtar@gmail.com-ra lehet küldeni a könyvlistát. Akinek erre nincs lehetősége, az hívhat minket telefonon, a 06/68-462-976-os telefonszámon, itt minden nap délig tudják leadni a rendelést.


Milyen körzetben tudjátok kiszolgálni az olvasókat, esetleg a külterületen lakóknak is van lehetőségük így könyvhöz jutni?


A szolgáltatás a beiratkozott olvasóink számára elérhető. Igyekszünk mindenkihez valamilyen módon eljuttatni, például a tanyavilágba a Szociális Szolgáltató Központ munkatársának a segítségével tudtunk könyvet küldeni, úgy, hogy biztosak voltunk benne az olvasónk nem tud erről a szolgáltatásunkról, viszont lételeme az olvasás. Ebben az esetben meglepetés volt a könyvcsomag.Volt olyan olvasó, aki megírta, igaz hogy orosházi, de a családsegítő központban dolgozik. Így oda vittük a könyvet.


Nemrégiben volt a Tavaszi Könyvfesztivál, tudtatok esetleg újdonságokat beszerezni az olvasók számára?

Természetesen a beszerzés folyamatos, nagyon sok új könyvünk érkezett és folyamatban van a feldolgozásuk. Ahogy kész vagyunk a facebook oldalunkra fogjuk feltölteni az újdonságainkat, ahogy eddig is tettük, és onnan lehet böngészni. Ezenkívül, természetesen az online katalógusunk is mindenkinek a rendelkezésére áll.


A gyerekek olvasóvá nevelése eddig az iskolákon keresztül zajlott, most viszont a számukra tartott könyvtári órák, rendezvények szünetelnek. Mi a tapasztalat, ennek ellenére megmaradtak aktív  olvasóitoknak?


Bízunk benne, hogy igen. A kiszállításban is voltak már gyerekkönyvek, és gondolatban már készülünk a nyárra is. Ha marad ez az állapot, és esetleg nem tudunk táborokat tartani, akkor mindenképpen próbálunk kitalálni olyan interaktív játékokat, amit mondjuk két-három fős csapatokban meg tudunk valósítani és kicsit kalandossá tesszük számukra a nyarat.

muvelodesi_01.jpg

Baginé Szincsok Ilona – közművelődési szakember


Bár itt a tavasz, a múzeumok, gyűjtemények sajnos nem nyithatják ki kapuikat. De a munka a kapuk mögött tovább folyik. Milyen munkálatok folynak, illetve várhatóak a gyűjteményekben?


Valóban, sajnos minket is sújt a járvány, mint minden területet. Normál esetben április 1-én nyitunk a nagyközönség előtt, sajnos ez most elmaradt. De természetesen azért kihasználjuk az időt, amíg nem tudunk látogatókat fogadni, igyekszünk a fontos munkákat elvégezni. Február 5-én volt egy hatalmas szélvihar, ami tönkretette a Szlovák Tájház nádfedelét, és megrongálódott a hátsó kerítés is. A nádfedelet már rendbe hozattuk, és a kerítés is teljesen megújul, már folynak ennek a munkálatai is. Ezen kívül a másik két gyűjteményt is alaposan átvizsgáltuk, és a Szép utcai Szlovák Emlékház tetőszerkezetén is van egy kis javítanivaló, a tavasz folyamán ez is megvalósul majd. A Koppány Gyűjtemény tetején csak néhány cserepet kellett a helyére igazítani, ez is megtörtént. Természetesen, ahogy az időjárás engedi, úgy fogunk majd neki a tavaszi nagytakarításnak is. Ezután reméljük, már semmi nem állhat annak az útjába, hogy fogadjuk a látogatókat.


Jó hír, hogy a tótkomlósi gyűjtemények a szakirodalomba is bekerültek, így országosan is egyre többen megismerhetik értékeinket.


Igen, így van. Két dolgot is szeretnék ebből kiemelni, az egyik az, hogy április hónapra tervezett a B.K.L. Kiadó egy nagyon szép, színes könyvsorozatot megjelentetni, aminek az a címe, hogy „Különleges gyűjtemények és múzeumok Magyarországon”, a könyvhöz applikáció is tartozik majd, így még egyszerűbben lehet információhoz jutni. Az intézményvezetőnk úgy döntött eleget tesz a megkeresésnek és 4 oldalban a tótkomlósi gyűjtemények is megjelennek a könyvben. Sajnos a járvány miatt a kiadás időpontja változhat, de reméljük erről is hamarosan beszámolhatunk. Ezen kívül, már korábban felkerült a Magyarországi Tájházak Szövetsége honlapjára a Tájház adatbázisba a Szlovák Tájház, és a Szlovák Emlékház, most pedig örömmel mondhatom, hogy kiegészült ez az adatbázis. Kérték, hogy a Koppány gyűjteményről is küldjünk anyagot, fényképeket és egy kis leírást is. Ezt el is
készítettem.


A helyi lakosok között nagyon népszerű a "Múzeumok Éjszakája" című rendezvény, most hogyan készülnek erre? 


Készülünk, bár nem a hagyományos módon. Szeretnénk online térben egy Értéktár játékra hívni majd a kedves érdeklődőket. Erről a részletek természetesen fent lesznek majd az elérhetőségeinken illetve a Talléros zenekar készül nekünk egy videóval, de ez legyen meglepetés.

muvelodesi_02.jpg

Motyovszki Ágnes Anna - közművelődési szakember


Egy új kezdeményezés volt a művelődési központ részéről, hogy a „Költészet Napjáról” a különleges helyzet miatt, különleges módon emlékeztetek meg. Milyen volt a fogadtatás?


Most csináltunk ilyet először, és bevallom kicsit izgultunk is emiatt, de nagyon jó volt a fogadtatás. Ezúton is nagyon köszönjük azoknak a bátor jelentkezőknek, akik elküldték a verset, hiszen így szerepelni a kamera előtt nem könnyű dolog. A nagy sikerre való tekintettel indítottunk egy másik játékot is május 1-től, „Tótkomlósi tavasz” címmel. Ezúttal fotókat kértünk a játékban résztvevőktől. Olyan fotókat vártunk, amik a tavasz szépségeit mutatják
be. Nagyon örülünk, mert nagyon sok fotó érkezett a felhívásunkra, köszönjük szépen. A beérkezett fotókból egy zenés videó készült, ami már megtekinthető a Tótkomlósi Művelődési Központ facebook oldalán.


A témákat tekintve, mi az, ami legjobban megragadta a komlósi lakosokat?


A beküldött képek alapján látszik, hogy a nagyszülők az unokákat a kertben, a gyerekek a gyíkokat, pókokat, legyeket fotózzák legszívesebben, és természetesen a gyönyörű kertekről, tavaszi virágokról érkeztek a fotók.


Milyen további terveitek vannak a jövőre nézve?


Sajnos a gyereknapi rendezvények is elmaradnak a járványra való tekintettel, ezért most a gyerekekre gondolunk elsősorban és egy rajzos játékot tervezünk indítani. A címe az lesz, hogy „Mesés fantázialények” és a gyerekek lerajzolhatják a fantáziájukban élő csodás, mesés lényeket. A rajzokat várjuk és ebből is egy zenés videó fog készülni, amit gyereknapon fogunk feltölteni a facebook oldalunkra. Bízunk benne, hogy sok szép alkotást kapunk, mert minden részvevőnek készülünk valami apró meglepetéssel.


Ez esetleg visszautalás a néhány évvel ezelőtti, nagy sikerű „Tündérboszi táborokra”, ami nagyon népszerű volt a gyerekek körében?


Igen, ezekben a táborokban nagyon jól érezték magukat a gyerekek és nagyon sokat meséltünk, alkottunk. Később egy másik táborunkban, a „Művészpalánta táborban” szintén fantasztikus alkotások születtek, ezért úgy gondoltuk, hogy a művészi vénájukat, és a fantáziájukat mutassák meg nekünk újra.


A mai gyerekeknek milyen a fantáziája?


Mivel a mostani gyerekek pici koruktól kezdve nagyon sok ingert kapnak az internetnek köszönhetően, sokan úgy gondolják, hogy ez negatív hatással van rájuk, de én azt látom, hogy hihetetlenül színes képzeletviláguk van, fantáziadúsak, és nagyon kreatívak.


Milyen technikával készült műveket vártok?


Legalább A/3, vagy A/4-es méretű legyen, minél erőteljesebb színekkel, minél nagyobb formákkal készüljenek az alkotások, hiszen ezek le lesznek fényképezve és a fényképek fognak bekerülni a videóba.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://komlosmedia.blog.hu/api/trackback/id/tr2015663746

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása