2020. május 21. 09:49 - Lóczi Dóra

Pro Urbe díjazottak 2020. – 1. rész


A koronavírus járvány miatt sok esemény elmaradt már az idei évben. Így történt ez a Város Napja rendezvénnyel is, ahol minden évben kiosztásra kerülnek a Pro Urbe díjak az ünnepi testületi ülés keretében. Természetesen kicsit másként, de a Város Napjáról megemlékeztünk egy Komlós Tv adással,
ahol kihirdették és méltatták a díjazottakat. (Aki lemaradt az adásról a Komlós Tv youtube csatornáján visszanézheti azt).

blog_04_04.jpg

Az egyik kitüntetett a Tótkomlósi Szenior Úszó Klub Egyesület volt, Kancsó Jánossal (az egyesület elnökével) beszélgettünk, gratulálva a Pro Urbe díjhoz és még sok sportos évet kívánva az úszóknak


János bácsi, hogy alakult meg annak idején a Tótkomlósi Rozmár Szenior Úszó Klub Egyesület, hogy jött az elhatározás, hogy létrehozzák ezt az egyesületet?


2004-ben találkoztunk régi úszó ismerősökkel, és beszédbe elegyedtünk velük. Akkor jött az ötlet, hogy alapítsunk egyesületet, így 2004 augusztus legelején alakult meg a Tótkomlósi Szenior Úszó Klub Egyesület.


Nem csak tótkomlósiak vannak ebben az egyesületben, de milyen arányban vannak jelen az egykori komlósi úszók, és az időközben csatlakozók?


Vannak vidékiek is, egyrészt Komlósról elszármazottak, másrészt mivel az egyesület nyitott, így bárki csatlakozhat, akár külföldről is, így az arány körülbelül 65%-35% körül van.


Nagyon sok eredményt elértek már úgy hazai, mint nemzetközi versenyeken, azonban a mostani elismerés, a Pro Urbe díj, nem az eredmények, hanem a tevékenység elismerése. Milyen helyet foglal el ez a díj a sok kupa és érem között?


Nagyon örülünk, és meg is ragadnám a lehetőséget, hogy megköszönjem mindazoknak, akik érdemesnek találták az egyesületet erre a díjra, és javaslatot tettek, és a Képviselő-testületnek, aki elfogadta ezt.


Az egyesületet úgy tudják életben tartani, hogy igen komoly menedzselésre van szükség, melyet leginkább János bácsi végez elnökként. Milyen feladat ez, hogy sikerül például a külföldi versenyeket finanszírozni?

A külföldi versenyeken egyrészt a kvalifikációs idő teljesítésével lehet részt venni, másrészt viszont vannak olyan versenyek, amiken bárki részt vehet, aki tudja az utazás, szállás, étkezés költségeit fedezni. Ez saját zsebből történik, sajnos nem kapunk semmiféle támogatást.


Mennyire szabadidős tevékenység vagy mennyire sport a szenior úszás?


Ez inkább szabadidős tevékenység, de mi inkább úgy tartjuk, hogy ezt az egészet az egészségünkért csináljuk. Az csak hab a tortán, ha versenyeken is tudunk indulni. Ahhoz, hogy valaki rajtkőre tudjon állni, ahhoz edzésben kell
lenni. A versenyzéshez szükséges a heti 2-3 alkalommal edzés. Úszni kell, nem is keveset. 


A nyári szezon kiemelkedő eseménye a Szenior Úszóverseny, hogy lesz ez idén nyáron?


Sajnos a júliusban szokásos versenyünk az idén nem kerül megrendezésre. Ez azért is nagyon sajnálatos, mert a külföldről, főleg Romániából érkező versenytársak később gyakran visszatérnek a családtagjaikkal is, illetve hírét
viszik a Rózsa fürdőnek.


Az idei év fontos sporteseménye a szenior úszók számára az európa bajnokság, amelynek helyszíne pont Budapest lenne. Lehet-e már tudni erről valamit?


Igen, idén erről is le kell mondanunk. A jövő évi verseny időpontját pontosan nem tudom, de neten már rá lehet keresni.


Mi a helyzet az utánpótlás terén?


Megtalálhatók vagyunk az interneten, van honlapunk, ahol minden fontos információt megosztunk. Hála istennek meg is találnak minket, legutóbb például Makóról volt jelentkezőnk, mert ott nincs egyesület, de komlósiak is
jelentkeznek. Várunk is szeretettel mindenkit, ki kell próbálni. Nincs semmi kötelezettség, a lényeg a mozgás, aztán ha valaki ráérez az ízére, akkor akár a versenyekhez is kedvet kaphat.


Aki nem versenyezni akar, csak mozogni valamit, annak mennyire ajánlaná az úszást?

Nagyon jó szívvel ajánlom és javaslom, hiszen a vízben való mozgás kíméli az ízületeket, teljesen más hatása van, mint például a kemény aszfalton történő futásnak. Nem a teljes súlyt kell cipelni, mégis minden izmot megmozgat, kíméletesen. Én nemzetközi úszóedzői vizsgával is rendelkezem, így bárkinek segítségre van szüksége, keressen bátran, nagyon szívesen segítek is.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://komlosmedia.blog.hu/api/trackback/id/tr8815710550

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása